Полетите в небето над Европа могат да бъдат възстановени още днес

© Снимка:Архив

В рамките на днешния ден може да бъдат възстановени полетите в половината от европейското въздушно пространство. Това прогнозираха от Европейската Комисия и испанското ротационно председателство на Европейския Съюз, като увериха, че се търсят варианти за разширяване на летателното пространство, без да се правят компромиси с безопасността.
С изместването на вулканичния облак на североизток, в поне половината от небето над Европа днес няма да има риск за полетите, смята испанският държавен министър по европейските въпроси Диего Лопес Гаридо. Той и комисарят по транспорта Сим Калас снощи бяха в Евроконтрол – Европейската агенцията за безопасност на въздушната навигация, след което обявиха, че трябва да се намерят начини за разширяване на летателното пространство. Двамата подчертаха още, че в последните два дни са извършени значителен брой пробни полети, които не са довели до каквито и да било щети.
„Не можем просто да седим и да чакаме облакът да се разсее“, обобщи комисар Сим Калас, като добави, че сигурността остава абсолютен приоритет и компромиси с нея няма да има.
Очаква се днес следобед транспортните министри на страните от Европейския Съюз да обсъдят координирано, общоевропейско решение, като, според Сим Калас и Диего Лопес Гаридо, трябва да отчетат и резултатите от успешните пробни полети. За да им осигурят нужните технически данни и аргументи, експертите на Евроконтрол и Европейската Комисия тази сутрин ще направят нова, актуализирана оценка на ситуацията.

БНР
Финанси

function ShowHideComments()
{
if(document.getElementById(‘comments_table’))
{
if(document.getElementById(‘comments_table’).style.display == ‘none’)
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = “;
else
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = ‘none’;
}
}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *