Политика на ЕС за образование, квалификация и работа с младежта

Лисабонската стратегия определя основни цели и задачи пред Европейската общност: да бъде създадена динамична и основана на познанието икономика; да се създадат условия за ускорен и устойчив икономически растеж; да бъде възстановена пълната заетост; да се модернизират системите за социална защита. Политиката за образование, квалификация и работа с младежта е важен инструмент за осъществяването на тези цели.

Цели

Целите на политиката са три: повишаване на качеството и ефективността на образованието и системите за обучение в ЕС; Улесняване на достъпа до образование и обучение на всички граждани на ЕС и отваряне на системите за образование и обучение към световните образователни системи.

Инструменти – програмата „Учене през целия живот“ /2007-2013 г./

Програмата е основен инструмент за постигане на целите на политиката. Тя цели постигане на стандарти за качествено обучение през целия живот; създаване на условия за сътрудничество и обмен на знания в Общността; развитие на гражданско самосъзнание и предприемачески дух; представяне на езиковото и културното многообразие; подкрепа на мобилността. Общият бюджет на Програмата е 6 970 млн. евро.

Секторни програми

Тук само ще назова секторните програми, а те са: „Коменски“ – програма за образование в училищата; „Еразъм“ – програма за всички форми на учене във висшите училища; „Леонардо да Винчи“ – програма за начално образование и допълнително професионално обучение; „Грюндвиг“ – програма за образование на възрастни; програма „Жан Моне“ – програма за подкрепа на институции и дейности в областта на европейската интеграция; програма „Еразмус Мундус“ – програма за сътрудничество и мобилност в областта на висшето образование /2004-2008 г./; Седма рамкова програма /2007-2013 г./

Институции

Правомощията са на две институции – Генерална дирекция „Образование и култура“ на Европейската комисия и Министерството на образованието и науката в България.

Информация можете да получите чрез следните източници: Европейски младежки портал; Портал за образование и обучение; Европейски център за развитие на професионалната квалификация; Информационна мрежа за обучение в Европа; Европейска фондация за квалификация; Център за развитие на човешките ресурси; Програма „Младежта в действие“ – 2007-2013 г.; Център за младежка информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *