Политическата криза в Италия отстъпи пред бюджета

Политическатакриза в Италия е в „замразено“ състояние, след като президентът Джорджо Наполитано посъветва политическите сили първо дабъде приетбюджета на страната за 2011 г. и след това дасе пристъпи към решаването й.
Парламентът започва дебатитепо бюджета във вторник, а в Камарата на депутатитебе внесено предложение за вот на недоверие към правителството от демократите и партията „Италия на ценностите“. Премиерът Силвио Берлусконипредпочита гласуването да се проведев Сената, където е по-сигурен в мнозинството.
Сложнотоположениена италианската политическа сценанаподобява ситуацията от 1994 г., когатобе решено първо да се приеме бюджета и след това да се търси изход от политическата криза.Тогава Берлускони подаде оставка, след вот на недоверие, поисканот коалиционния му партньор от Северната Лига Умберто Боси. Сформирано беекспертното правителство на Ламберто Дини.
Сега Берлускони не може да разчита намнозинство в Камарата на депутатите след отцеплението на Джанфранко Фини с неговатапартия „Бъдеще и свобода“ от управляващата „Народ на свободата“. Очаква се неговите министри да излязат от правителството. Самият Фини поиска от Берлускони да подаде оставка. Същото го съветват и християндемократите, за да не се стига до предсрочни избори.
Междувременно политическите формации „Бъдеще и свобода“, „Съюз за Италия“ и християндемократите също правят опит за създаване на нов полюс на влияние.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *