Политическата нестабилност в България разрушава финансовата

Политическата нестабилност в България пред последните близо две години вече има реално отражение върху икономиката и финансовата стабилност на страната. Дълго време се смяташе, че честата смяна на правителства няма да доведе до това, но ето, че се случи. Това обясни икономистът от „Отворено общество“ Георги Ангелов пред публиката на провеждащия се в София „Български икономически форум“.

Според него добрата новина е, че бюджетният дефицит вече е под контрол, но лошата е, че пред настоящото правителство остават старите проблеми – структурните реформи. „Когато в правителството има партия, носеща в името си реформаторство, се очаква то да започне тези реформи“, изтъкна Ангелов.

Друг икономист от форума – старши анализаторът на Института за пазарна икономика Петър Ганев, също обърна внимание на състоянието на бюджета от една страна и нуждата от реформи от друга. По думите му досега България е получавала добра оценка от международните кредитни агенции, защото въпреки структурните проблеми в пенсионната, здравната и други системи е успявала да ги компенсира със стабилни финанси. След смяната на толкова правителства обаче и поемането на нови дългове вече поставят под въпрос оценката на агенциите, а оттам и инвеститорския имидж на страната пред света.

Икономистът обърна специално внимание на това, че честата смяна на правителства изкушава политиците да харчат по-големи количества държавни средства краткосрочно, от което страда бюджета и това вече е видимо. Ето защо според него задължително условие за стабилизиране на финансите на държавата е да има дългосрочно правителство, което да мисли в перспектива. „Дефицитът в бюджета не стана заради ситуацията в Украйна или кризата с КТБ, той се появи още преди тях“, коментира анализаторът.

От своя страна представителите на Министерство на финансите на форума потвърдиха амбициите на ведомството да сваля всяка следваща година бюджетния дефицит с 0.5 процента, докато не се достигне до символичен или никакъв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *