Полицейски бунт в цялата страна за социални придобивки

Полицейски бунт обхвана цяла България. Служителите на реда негодуват срещу правителствената политика, орязваща техните социални придобивки.

В някои градове се разлепваха некролози за смъртта на МВР. На тях има следният текст: „На 30.10. 2015 г. след дълго боледуване ни напусна МВР. Под текста е знакът на МВР. Под него има лаконичното: „От опечалените“, предаде БГНЕС.

Некролозите се разпространяват на фона на масовото недоволство на полоциятав столицата и цялата страна срещу политиката на орязване на социалните придобивки на служителите в МВР, провеждана от министрите на вътрешните работи и финансите Румяна Бъчварова и Владислав Горанов.

Хиляди полицаи изпълниха днес улица „Раковски“ пред сградата на министерството на финансите и блокираха движението по нея. След това част от тях се насочиха към кръстовището на Ректората.

Те скандираха нецензурни думи по отношение на народните представители в момента, когато преминаваха покрай сградата на парламента. Служителите на реда блокираха движението по бул. „Цар Освободител“ и Орлов мост. Те пропускаха единствено линейки.

Протестът в страната

Протестите не се ограничиха само със столицата. Служителите на реда са затворили проходите Шипка, Маказа, Хаинбоаз, както и АМ “Тракия“. Тя беше блокирана в района на пътен възел „Гелеменово“.

Там се събраха над 400 полицаи, а също така те бяха подкрепени от пожарникари и служители на затворите. Те са категорични, че няма да отстъпят и да позволят да им бъдат отнети социалните придобивки.

Има данни за протести и сред граничните полицаи, които охраняват границата ни с Турция.

Полицаите в Пловдив блокираха за 20 минути едно от най-натоварените кръстовища в града – до баня Старинна. Групата от над 300 души после се върна по бул. „Шести септември“ до сградата на областната дирекция.

От утре протести ще има в обедната почивка и след 17.30, след работното време. Ще протестират онези от полицаите, които не са на работа.

Над 150 полицаи – от униформени до криминалисти, са подали рапорт за напускане, сред тях е целият състав на група „Тежки престъпления“.

Протести имаше и във Велико Търново, Русе, Благоевград, Хасково и на АМ “Марица“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *