Полицейщината е в ход: разрешиха на митничарите и да арестуват

Депутатите приеха на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с приетите преди месец изменения в Закона за митниците, предаде Агенция “Фокус”. При обсъжданията тогава опозицията се обяви срещу промените, обвинявайки управляващите в полицейщина. Според тях тези мерки няма да са ефективни.
НПК урежда, че митнически инспектори могат да разследват митнически и валутни престъпления, както и престъпления против данъчната система. Митническите органи могат да разследват и задържат за престъпления, извършвани чрез нарушаване на правилата за транзитен превоз и за нарушаване на режима, под който са поставени валутните ценности. За всеки задържан ще се издава заповед за задържане от митничаря, ограничил правото му на свободно придвижване. Когато е необходимо, задържаният ще бъде настаняван в арест на МВР, за което също ще се изисква заповед.
В компетенцията на митничари ще е и разследването на укриване на данъчни задължения в големи размери и на неправомерно получаване на парични суми в големи размери от държавния бюджет.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *