Половината от заемите за бизнес имоти проблемни

49% от кредитите, взети от предприемачите за изграждане на бизнес имоти у нас, са проблемни. Това сочи проучване на KPMG.

Пред нас са само Румъния – с 56% дял и Словения – с 50 на сто, сочат данните на консултантската компания. У нас при 42 на сто от случаите има значителна обезценка на активите, като по този показател сме лидери в Европа.

„Голяма част от кредитите, при чието изплащане длъжниците срещат трудности, са свързани с търговски площи”, смята Никола Кедов, старши експерт в KPMG-България. Според него това обяснява и

предпазливостта на банките по отношение на нови проекти

и на съществуващи, както и високата лихва.

В момента за проекти, свързани с търговски площи, тя е от 7,5% до 9%, а за офиси – от 6,25% до 8%, сочи проучването на консултантската компания. В него се дава прогноза за периода до към пролетта на 2016 г. Лихвите по кредитите за нови търговски площи ще са от 7,5% до 9% за нови проекти и 7,25-8,75% – за вече работещи. За изграждането на нови офиси те ще са от 6,75% до 8%, а за работещи от 6% до 7,6%. Най-ниски се очаква да бъдат лихвите за индустриални и логистични проекти – от 6% до 7,6% за новите и от 5,6% до 7,25% за вече съществуващите.

За жилищни сгради тя ще варира от 7% до 8,5%,

прогнозират от KPMG.

Докъм май 2016 г. се очаква покритието на дълга, което трябва да осигурят кредитополучателите за всички сегменти, да е над 140%. За офисите той ще варира от 145% до 180%, за хотелите и други курортни проекти от – от 150% до 190%, за цехове и складове – от 145% до около 185% и за жилищните сгради – от 150% до 200%.

„В проучването е засегнат и въпросът за значението на недвижимите имоти за банките, като в България те са много предпазливи по отношение на проектите, които ще финансират”, каза още Кедов. „В следващите 12-18 месеца анкетираните банки

не планират увеличаване на кредитния си портфейл в сектора”,

уточни той, цитирайки данните от изследването.

По думите му подобрената икономическа среда в повечето страни от Европа ще доведе до растеж и до по-добри условия и за бизнеса с недвижими имоти у нас. „В Централна Европа вече има растеж и той е доста по-бърз, отколкото при нас. Водещи са Чехия и Полша, където се отбелязва растеж на икономиката и отпуснатите кредити за бизнес проекти.”, поясни експертът от KPMG.

Той смята още, че кредитирането в сектора у нас ще зависи и от това с каква скорост банките ще се отърват от натрупаните проблемни кредити или ще ги преструктурират. И съответно колко бързо ще се върнат инвеститорите с привлекателни проекти в България.

Според Никола Кедов пазарът на недвижими имоти у нас вече успява по-лесно да отсее онези инвеститори, които се опитват да излязат за първи път на него и нямат никакъв опит. „При вземане на решение за финансиране за банките са водещи репутацията на инвеститора и стабилният бизнес модел”, уточнява той. По думите му при добър проект и добре проведени преговори всеки може да постигне по-добри условия по кредита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *