Половината от най-богатите жени на света са китайки

32-годишната Йанг Хюиян, наследник на компанията за строително предприемачество Country Garden, за поредна година оглави класацията за най-богата жена в Китай, изпреварвайки другия сериозен претендент – 49-годишната Ву Йайун, която също е магнат на пазара за имоти. Това съобщават от китайската медия „Шанхай Дейли“.

Класацията традиционно е изготвена от Изследователски институт „Хурун“ (Hurun Research Institute), част от водещия публицистичен консорциум Хурун Репорт.

За последно тазгодишния титуляр Йанг е оглавила листа преди пет години. Според изчисляния от август тази година, състоянието на Йанг се равнява на 51 милиарда юана или 8.3 милиарда щатски долара. Миналата година тя беше на 11-то място в списъка. Дамата обаче се придвижва до върха на класацията след като Country Garden, от която нейното семейство притежава 58%, отчете 20% увеличение на приходите и 17.9% ръст в печалбата.

Въпреки, че от компанията Longfor Properties също докладват добро финансово състояние, Ву, която е съучредител на компанията, остана на трето място. Нейното състояние се е понижило с 26%, достигайки 28 милиарда юана. Това стана след развода със съпруга й през ноември, процеса на който той взима повече от 20 милиарда юана от компанията.

Една на всеки четири от 50-те най-богати жени в Китай е замесена в пазара на недвижими имоти. 18% процента от участващите в списъка са във финасовия сектор.

Номер две в престижния лист е Чен Лихуа, която е на 72 години и отново е част от индустрията на недвижимата собственост, част от Fu Wah International, разполага с 37 милиарда юана.

Според „Хурун“ половината от най-богатите жени на света, класирани с богатство над 1 милиард долара, са от Китай. В топ 5 на най-богатите жени на света има три китайки, а в топ 10 – шест.

„Това поколение на жени-предприемачи в Китай не само спечелиха висок статус в страната си, но също така установиха и стабилна позиция в световен мащаб“, коментира Рупърт Хуугюрф, основател на Изследователски институт „Хурун“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *