Половинката на Цветан Цветанов – агент на ДАНС

Съпругата на председателя на партия ГЕРБ Цветан Цветанов – Десислава, работи в ДАНС, съобщи сайтът “Всеки ден”.
“Не бих искал да коментирам длъжността на съпругата ми в една държавна институция. Работи от години, над 10 години, може би вече станаха, (в службите – бел. ред), така че не виждам нищо, което да трябва да коментирам относно дейността и работата й”, коментира Цветанов.
От своя страна говорителят на ДАНС Зоя Димитрова отговори на въпроса на каква длъжност е г-жа Цветанова така: “Не мога да дам справка за кадровия състав на агенцията, това е държавна тайна”.
По неофициална информация Цветанова е агент втора степен и е началник на сектор към отдел. Той захранва с информация президента, премиера и парламентарния шеф. Самата тя има достъп до класифицирана информация. Цветанов не коментира дали функциите, които изпълнява съпругата му, не й позволяват да изнася класифицирана информация към лидера на голяма политическа партия, която е в предизборна кампания. Според Цветан Цветанов с жена муразграничават служебните си ангажименти и в семейния живот не си споделят какво работят. Той е категоричен, че тя не му доверява какво се случва в ДАНС.
ГЕРБ два пъти пробва схемата нейни съветници, които обаче се оказаха и експерти към надпартийни държавни институции, да бъдат хвърлени в партийна атака срещу основния опонент БСП. Първияпът това стана с експерта в ДАНС Тошко Тодоров, който стана публично известен след участието си като икономически съветник на ГЕРБ в единствения засега диспут между Сергей Станишев и Бойко Борисов. Ден след това Тодоров призна, че е и консултант на ДАНС и работи по граждански договор.
Тогава премиерът и представители на различни политически партии обявиха, че е недопустимо човек, който работи в независима институция за сигурност, да участва в политически дебати и да е свързан с партия. Станишев обяви, че има сериозни подозрения, че Тодоров, като ръководител на НАП – Добрич, е прикривал източване на ДДС, в това число и от свои близки. Експертът на ГЕРБ трябваше да се прости със службата си в ДАНС, макар че в крайна сметка не стана ясно дали е уволнен или сам е напуснал. Премиерът пък поиска доклад по случая от шефа на ДАНС Петко Сертов.
Вторияпът в телевизионната битка срещу червените беше пуснат археологът Тодор Чобанов, който едновременно е член на националния предизборен щаб на ГЕРБ и експерт по паметниците на културата към Върховна касационна прокуратура. Той активно участва във формирането на програмата на партията в областта на културата и в обучението на млади лидери на ГЕРБ, като им чете лекции. Тогава председателят Цветанов коментира: „Имаме доста наши хора, които работят в българската администрация, но не искам да ги упоменавам, защото виждате каква е съдбата им, каза председателят на ГЕРБ, без да дава подробности дали става дума за спецслужбите или за други държавни институции“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *