Положението с еврофондовете не било трагично

Положението с европейските фондове изобщо не е така трагично, както се опитват да го представят медиите в България.
Това каза пред bTV Меглена Плугчиева, вицепремиер по управление на европейските фондове, предаде Фокус. Тя заяви, че от посещението си в Брюксел от последните няколко дни новините са повече добри, отколкото лоши. Плугчиева допълни, че оценката от страна на Европейската комисия към страната ни е в категорията „предпазлив оптимизъм”.
Европейската комисия очаква от България да продължи със същото темпо прецизирането и подобряването на процедурите за работа, както и гарантиране, че няма конфликт на интереси, злоупотреби и корупция.
Вицепремиерът смята, че влизането в действие на Закона за конфликт на интереси ще бъде гаранция за системите, които управляват еврофондовете, наистина да бъде минимализирана опасността от корупция.
Има външна съпротива за промяна на условията за усвояване на еврофондовете и това е нормално, заяви още Плугчиева, цитирана от БГНЕС. Тя призна, че в момента се водят горещи спорове с управляващите за опростяване на процедурите за кандидатстване и усвояване на парите от европейските фондове.
Сред исканите от вицепремиера промени са това да не се изискват два пъти едни и същи документи, да има външни оценители, да има възможност проектите да се оценяват и по места и до определен праг решенията да се вземат от местните структури.
„Става дума за повече стабилност и сигурност на системите и на хората, които работят в тези системи. Структури като ДФ „Земеделие“ и НАПИ трябва да станат част от Закона за държавния служител“, отбеляза Плугчиева. Вицепремиерът отбеляза, че е възможно през следващия един месец Европейската комисия да реши да бъдат възстановени плащанията по изпълнени проекти по мярка 1 и 3 на програма САПАРД. Тя, обаче, изтъкна, че по мярка 2 на САПАРД, където са установени редица нарушения, не може да се очаква възстановяване на вложени в изпълнените проекти средства.
Относно изплащането на средствата по програмната за развитие на селските райони Емил Дърев, заместник-директор на Държавен фонд „Земеделие”, обясни в същото предаване, че до момента са изплатени 177 милиона лева. Според него това е най-голямата сума, изплатена по всички оперативни програми до момента. На въпрос колко проекти досега са били одобрени, Дърев обясни, че до момента има 644 одобрени проекта по програмата за подпомагане на млади фермери.
Източник: Dnes.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *