Полски експерти се присъединиха към руските криминалисти, разследващи самолетната катастрофа

 
 

Полски експерти се присъединиха късно снощи към екипите руски криминалисти, следователи и съдебни лекари, за да разследват причините за самолетната катастрофа, при която загина полският президент Лех Качински. Екипажът на свой риск е взел решение да се приземи край Смоленск, въпреки указанията на наземния персонал да се насочи към резервно летище, гласи една от версиите, по които се работи.
Цяла нощ продължи огледът на мястото, където се разби самолета на полския президент Лех Качински. Руският премиер Владимир Путин пристигна снощи на мястото на трагедията и в полеви условия на метри от останките на самолета, проведе заседание на правителствената комисия, която разследва причините за инцидента.
„Трябва да направим всичко възможно в най-кратки срокове да изясним причините за тази трагедия и по всякакъв начин да помогнем на роднините и близките, които ще пристигнат в Москва за разпознаване на жертвите“, каза Путин след края на заседанието.
Руското правителство отмени визовите формалности за близките на загиналите, а московските власти създадоха оперативен щаб и решиха да поемат всички разходи по настаняването и транспорта. Беларус също отмени визите за поляците, които ще пътуват до Смоленск.
Снощи около полунощ полският премиер Доналд Туск пристигна на мястото на инцидента. Посрещна го лично Владимир Путин, който го информира за хода на разследването на причините за трагедията. Застанали сред останките на катастрофиралия самолет, двамата премиери заедно почетоха паметта на загиналите. 12 април ще бъде Ден за национален траур в Русия. 

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *