Получаваме 2.7 млн. евро субсидии за памук до 2017 год.

Размерът на помощта за хектар памук за България е 263 евро, което прави общо 673083 евро за 2008 г. Сумата ще достигне 2 692 331 евро през 2017 г., когато страната ще получава пълния размер помощ по Общата селскостопанска политика на ЕС, сочи доклад на ЕК върху реформата на сектора на памукопроизводството.
Памукът, въпреки ограниченото му разпространение в рамките на ЕС като цяло (неговият принос към крайното селскостопанско производство е 0,15%), има своето значение за четирите държави-членки, в които се произвежда – Гърция, Испания, България и Португалия.
След като извърши детайлна оценка на въздействието, през ноември 2007 г. Европейската комисия (ЕК) предложи нов проект за реформа на сектора, внасящ малки изменения в съществуващия режим. Тя препоръчва да се запази съотношението 35-65% между обвързаните и необвързаните с производството помощи.
Предлага се също така максималната площ, определена за държавите-производителки, да се запази в размера от 450 597 ха (370 000 ха в Гърция, 70 000 ха в Испания, 10 237 ха в България и 360 ха в Португалия), определен през 2004 г.
Докладът предлага по-съществени изменения в организацията на сектора, имайки предвид, че производството се е свило с 20% в Гърция и с над 50% в Испания от 2004 г. насам. Според него максималната площ за отглеждане на памук в Гърция може да бъде намалена до 270 000 ха, с оглед продължаващото спадане на продукцията в страната.
В по-общ план депутатите смятат, че помощите за производителите могат да бъдат увеличени, ако максималният размер на площите, които могат да бъдат засети с памук в дадена държава-членка, не е достигнат.
Членовете на Комисията по земеделие и развитие на селските райони на ЕП, които приеха доклада, предлагат създаването на Национални програми за подпомагане.
Чрез тях държавите-членки ще могат да подобрятконкурентоспособността на сектора и да преструктурират памукопреработвателната промишленост, избирайки мерките, които считат за ефикасни и съответстващи на регионалните особености. Европейската общност определя и финансира допустимите дейности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *