Получаваме 70 млн. евро от Брюксел

Той участва в заседание на Съвета по общи въпроси и външни отношения на Европейския съюз, съобщи БТА. Този съвет заседава на равнище министри на външните работи, но поради заболяване българският външен министър Ивайло Калфин трябваше да го пропусне.
Освен подготовката на редовния Европейски съвет – срещата на държавните и правителствени ръководители от съюза, който ще се състои на 19 и 20 март в Брюксел, друга важна тема на срещата беше разпределението на 5-те милиарда евро (3,25 милиарда за енергийни проекти, 1,25 милиарда – за широколентов интернет и здравна защита в селските райони на ЕС) за финансиране на този план на Европейската комисия.
Министрите не постигнаха съгласие какво точно да предложат за одобрение от държавните и правителствени глави. Планът се обсъжда вече трети път, представени са много проекти, желанията на страните членки на Европейския съюз са разнопосочни, а парите за реализирането му са ограничени. Очертала се е също група от 10-12 страни, сред които и България, с принципни забележки към плана.
Основни сред тях са на плана да се гледа не само като на брой проекти и суми за реализирането им, а да бъдат адресирани приоритетно проблемните области в областта на енергетиката, които са особено видни в Централна и Източна Европа. Също при изпълнението на плана да се имат предвид уроците от неотдавнашната кризи, свързана със снабдяването на Европейския съюз с транзитиран през Украйна руски газ.
Крайното решение по изпълнението на допълнителния план за възстановяване на Европейската комисия трябва да се вземе от Европейския съвет тази седмица. Засега в последния проектоплан са предвидени 45 милиона евро за свързване на газопреносните системи на България и Гърция, 10 милиона – за връзка между газовите системи на България и Румъния и общо 80 милиона евро – за реверсивни връзки между газопреносните системи на девет страни от нашия регион.
От последната сума България трябва да получи около 15 милиона евро, а общо за изпълнение на проектите, залегнали в плана на Европейската комисия – около 70 милиона евро, заяви Бойко Коцев. В тази сума не се включват средства, планирани за „Набуко“. Според плана на Европейската комисия трябва да бъдат отделени 250 милиона евро за предпроектно проучване по проекта. Германия обаче, която по принцип не възразява срещу“Набуко“, е оспорила отпускането на тези средства точно на сегашния етап.
Независимо от всичко, има общо съгласие планът на Европейската комисия да се изпълнява и очаквам през оставащите дни до Европейския съвет проблемите да бъдат решени и планът одобрен, заяви Бойко Коцев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *