Полша застава начело на ЕС, борейки се с протести и безработица

Специалният пълномощник координатор на този процес от страна на полското правителство като абсолютен приоритет посочи дебатите около бюджета на ЕС и по-точно определянето на неговите самостоятелни приходи и създаването на стратегия за инвестиции, които биха могли да бъдат инвестирани от този ресурс. Много важни също са проблемите свързани с енергийната сигурност, както и работата по развиване на отношенията с държави и партньори, извън ЕС.
Полските анализатори коментират определените приоритети на полското председателство като много общи. Сигурно е, че никакъв прелом не може да се очаква в нито една от тези сфери за близките шест месеца. Това е много престижна и важна функция и Полша трябва да се представи като отговорен и сериозен лидер, смятат експерти.
Има обаче и недоволни. Синдикалната централа „Солидарност“ организира в четвъртък огромна демонстрация във Варшава, в която участваха над 50 хиляди души. Полша има безработица и много други нерешени социални и икономически проблеми. Какъв пример ще даваме като лидер, пита Пьотр Дуда, председател на „Солидарност“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *