Полша обмисля специален данък за супермаркетите

Полското министерство на финансите обяви плановете си за въвеждане на нов данък, с който се очаква да бъдат облагани предимно чуждестранните вериги супермаркети. Търговски компании с годишни приходи в размер на повече от 300 милиона злоти (67,5 милиона евро) следва да бъдат допълнително облагани с по 1,3% от приходите им. За фирми с по-ниски резултати данъчната ставка е 0,7% от приходите. По-малките фирми с по-малко от 1,5 милиона злоти годишни приходи няма да са засегнати от данъчните планове, предава AFP.

Сред засегнатите търговски вериги спадат и известни компании като германските Kaufland и Metro, Tesco от Великобритания, както и Carrefour и Auchan от Франция. Финансовото министерство във Варшава се надява през 2016 г. да получи чрез новата мярка допълнително данъчни приходи от 2 млрд. злоти (около 447 млн. евро). Как ще реагират засегнатите компании на новите данъчни рамкови условия засега не е ясно.

Допълнителните приходи според полското правителство ще бъдат „изхарчени в полза на полското население и преди всичко за социални цели“, както става ясно от мотивите. Като пример се посочва плащането на детски надбавки за второ дете в размер на 500 злоти. Според министерството не се очаква увеличение на потребителските цени вследствие на новите данъчни правила.

Също на 1 февруари се очаква да влезе в сила закон, с който се въвежда годишен данък в размер на 0,44 на сто на капитала на банките и застрахователните компании. Парламентът прие закона преди уикенда с гласовете на управляващата дясна консервативна партия „Право и справедливост“ (PiS). Президентът Анджей Дуда веднага сложи подписа си под закона, така че той да може да влезе в сила през февруари.

Според депутати от управляващата коалиция в случая става дума за това да се намери допълнителен източник за финансиране на разходите. Премиерът Беата Шидло наскоро бе заявила, че данъкът е необходим за финансиране на социалните реформи на правителството. В допълнение към увеличаването на детските надбавки Варшава иска да финансира намаляването на пенсионната възраст от 67 до 65 години за мъжете и от 65 до 60 години за жените, както и повишаването на прага за доходи за гражданите.

„Ние натоварваме финансовите концерни, тъй като днес Полша има най-високите банкови такси и лихви при кредитиране. Банковите услуги са сред най-скъпите в Европа“, поясни Шидло. Законът важи за банки с капитал от над 4 млрд. злоти (908 млн. евро) и за застрахователи с капитал от 2 млрд. злоти. Освен това законът забранява на концерните да се разделят, за да заобикалят това правило.

Междувременно Европейската централна банка вече предупреди, че новият данък може да доведе до бягство на капиталите. Американската рейтингова агенция Standard & Poor's също реагира на плановете и понижи кредитния рейтинг на страната до BBB+. Анализаторите обясняват своята стъпка със спорните мерки по отношение на Конституционния съд и при общественото радио, които според специалисти ще доведат до отслабване на демокрацията в ключови институции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *