Полша първа ще въведе еврото

Полша може да бъде приета в еврозоната в периода 2014-2015г . Това прогнозира банката Morgan Stanley, цитирана от агенция „Блумбърг“. Така страната ще изпревари останалите кандидати за валутния съюз от региона, коментираха от финансовата институция.
Правителството на Полша официално изостави целта си за влизане в еврозоната през 2012 г. Това се случи поради слабото състояние на публичните финанси в страната, липсата на политически консенсус по въпроса и нестабилния курс на националната й валута. Очаква се финансовото министерство на държавата да обяви нова дата през настоящото тримесечие.
Изискването за дефицит от 3% от брутния вътрешен продукт изглежда далечна цел за членките на ЕС от региона, се казва в доклад на Паскуале Диана, икономист от Morgan Stanley в Лондон.
Бюджетните дефицити на Полша, Чехия и Румъния ще се доближат до 6% от БВП през настоящата година, а през 2010 г. ще продължат да се увеличават, се казва в доклада. Що се отнася до Унгария, Румъния и България, тяхното приемане в еврозоната най-вероятно ще се случи през „втората половина на следващото десетилетие“, смята Диана.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *