Помощ, банките ни грабят!

Само че това не са лихвите. Те се определят от пазара и “команден” подход води до Северна Корея. Банките успяха и мен да ядосат, но по друг казус. Лихвите по кредитите и депозитите се определят пазарно и в България банките са в почти жестока конкуренция. Ако нямаше така добре развит банков пазар, нещата щяха да бъдат страшни за всички българи. С началото на кризата те започнаха да печелят “незабелязано”, без да вдигат лихви. Знаеха, че кредиторите няма да си върнат голяма част от кредитите, затова им трябваше печалба, с която да могат да си позволят отписването на кредити, раздадени безумно преди това. Спомнете си как се рекламираха банките и се надпреварваха за клиенти –  да дават, да дават кредити. Искаш не искаш,  те са насреща – ще ти дадат.
 
А сега искайте кредит, де. Да ви видя как ще ви го отпуснат. За незапознатите ще дам пример. Ако преди кризата сте искали да си купите апартамент за 100 000 лв., имаше банки, които финансираха 100% т.е. 100 000 лв. Сега за същия апартамент, чиято цена вече е 50-60 хил. лв., те ще ви дадат около 20 000  лв. максимум, и то ако сте изряден пред тях, пред Господа и пред Бойко Борисов (при това заверено с документи), и сте богат като Крез, т.е. не ви трябват пари.За да избият тези големи загуби (17.8 милиарда лева към момента) на банките им трябваха печалби. И те тайно и полека промениха таксите и комисионните за преводи, за теглене, за броене на пари и за какво ли не. Има случаи за 5 лв. такса при теглене от банкомат на друга банка (не тази, от която е издадена картата). Ако изтеглиш 10 лева – 5лв. такса. Мислите, че никой не тегли малки суми ли? Застанете да банкомат около циганските махали, когато получават заплата от “Чистота” или помощи за майчинство. Масово се тегли 10-20-50 лева! Колкото има, а то няма много.
Нямате представа колко малко хора имат някаква, дори елементарна, финансова култура. А това само радва банките, защото ги “прекарват” абсолютно законно, с договор, подпис и печат.Така бях прекаран и аз, въз основа на договор лично подписан от мен, но не прочетен подробно особено там, с малките буквички. Но кой да предполага подобна наглост. Ето случая:Имам кредитна карта от известна, ама много известна банка.  Сега се съветвам с адвокати и въпреки че аз съм прав морално, то банката може да ме съди, а колко е да осъдиш човек в България, като имаш милиони! Затова и няма да цитирам името є. При това не аз исках тази карта, те се обаждаха на личните ми телефони (откъде ли ги имат) и досаждаха. Това му се вика налагане на банков продукт и на тези, които ти пеят сладки приказки по телефона, им плащат и ги премират, ако ти продадат. Също като мобилните оператори. Не сгреших, като взех картата, но дяволът е винаги в подробностите.
Всичко вървеше добре, аз редовно си погасявам пълната сума. Но в извлечението, което получавам всеки месец, се появи удръжка на лихва 12.4 лева, която аз не съм ползвал. Отидох в банката и, честно казано, доста любезно, чак обезкуражаващо едно хубаво момиче ми обясни, че аз е трябвало да погася 852.84 лева, а съм погасил 852.54 лв., т.е. 30 стотинки по-малко. И какво от това, запитах аз. Значи ви дължа 30 ст. и евентуално лихва върху тях, което по тарифите на банката прави 0.00425 ст.! Няма и половин стотинка! А те за ползваните от мен 30 ст. ми начисляват 12.4 лв. Знаете ли какво прави това?
Ако сметнем лихвения процент, излиза, че  на тези 30 ст. са ми начислили лихва от 4 134% на месец, или годишно прави 49 599%!!! Е, ако и това не е печалба! Който още не е схванал, да го асимилира по-бавно. Как обаче да стане законно?
Банката е записала, че дори да имаш 1 ст. дълг, ти тече лихва върху цялата ползвана сума, в моя случай 852.84 лв. Така те са чисти пред закона и съвестта си, може би. Поне формално няма за какво да се захванеш. Те са прави – да си прочел. Но дори и вината за тези 30 ст. не е моя, а на служителка на банката, защото аз казах, че погасявам цялата сума, и тя от компютъра извади тази с 30 ст. по-малко. Не аз. Все пак се предполага, че съм имал тези 30 ст. при 852.54 лв. погасени от мен. Хем не съм виновен, хем аз обирам пешкира. Но и това не е цялата печалба за банката! Върху моята сума са ми начислили лихви – 12.4 лв., но през същия период моите пари са били по сметката (с 30 ст. по-малко), т.е. 852.54 лв., които са използвани от банката (на мен лихва не е начислена), а те най-вероятно са дадени на кредит на друг и за тях са взели до 12.4 лв.! Зависи от кредита, който са дали.
Да направим равносметка.   За 0.3 лв. непогасени от мен са получили 12.4 лв. (от мен) и още 12.4 лв. от друг! За 0.30 лв. – 24.8 лв.! Или в годишен лихвен процент – 99 198%. Честито на печелившите!
И ако мислите, че само аз съм изгърмял така? Не. Това са хиляди и хиляди хора. И повечето дори не знаят и дори не предполагат как ги работят. Това е също като мобилните оператори. И те си мислеха, че са хванали Господ за шлифера! Затова приканвам първо банката да поправи “неволната” грешка. Става само с промяна на настройката на обслужващата програма. Те плащат за поддръжка, имат си и супервайзър в София. Нормалното е да плащаш лихва само върху ползваната част от кредита, иначе няма стимул да погасяваш кредита изобщо. В повечето, да не кажа във всички банки, е така. Такъв е и икономическият смисъл на кредита, плащаш това, което си ползвал, а не както е по-печеливше за банката.
Заради принципа, аз няма да оставя нещата дотук. Има Комисия за защита на  потребителя. Но нека банката си направи сметката, че ако този гаф се разчуе, ще загуби много клиенти, а само за реклама те плащат милиони. Тези милиони ще са напразни. Промени си програмата, скъпа банко (наистина си скъпа)! Това е ограбване! Ако не уведомите шефовете си в София, ще го направя аз. А те няма да са никак доволни, че не сте погасили пожара. В такива случаи да ви кажа ли какво се прави?Аз съм бивш банков директор и случайно съм се срещал на банкови срещи с висшите ръководители на тази банка. Аз мога да си прекратя картата, да нямам никакво отношение с тази банка, защото има още около 40 други. Но вие ще загубите много, ако се разчуе. Има Фейсбук, има Туитър, има други социални мрежи. Аз  не си искам моите 12.40 лв., искам да си промените програмата, за да няма други изгорели като мен.
Чудно колко ли милиона сте спечелили от тази “хитрост”? Ще ми е интересно да узная.Така че, драги българи, проблемът не е в лихвите по кредитите. Проблемът е в детайлите. Там е дяволът. Ще разкривам и други банкови мистерии, а те не са малко. След като банките постоянно отписват кредити (губят пари, както казах – 17.8 милиарда лева), за 10-те месеца на 2011 г. сумарно цялата банкова система е на печалба от 550 милиона лева. Това е един от начините за това. Законен, но неморален. Ще се опитам да го спра. Един човек е нищо, но хиляди? А измамените са повече!

Светозар Гледачев, финансов анализатор        *Препратено от читател

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *