Поне 6 големи инфраструктурни проекта няма да завършат навреме

Част от големите инфраструктурни обекти, финансирани по оперативна програма „Транспорт“, няма да приключат до края на 2015 г., когато изтича срокът за европейско финансиране. Те ще се довършат с пари от държавния бюджет и чрез заеми, стана ясно от думите на транспортния министър Ивайло Московски по време на отчет за изпълнението на програмата. Вече се водят интензивни разговори с Министерството на финансите, каза министърът.
Проблемните проекти са жп линиите Септември – Пловдив (над 630 млн. лв.), Пловдив – Бургас (490 млн. лв.), Първомай – Свиленград (663 млн. лв.), обходният път на Габрово (108 млн. лв.), реконструкцията на жп гарите в София и Бургас.
Част от дейностите по проектите ще завършат до края на годината, но още няма яснота какво ще остане за доплащане от бюджета. „Анализираме различни варианти, може да се прибегне до заемни средства, което вероятно ще утежни бенефициентите. Надявам се обаче бюджетът разумно да подпомогне довършването на проектите“, посочи Московски. Той информира, че към момента са разплатени над 1.6 млрд. евро, което надвишава 80% от програмата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *