Понижение на гръцката безработица през юли до най-ниско ниво от края на 2012-а година

Безработицата в Гърция се понижи през юли до 26,4% от 26,7% през юни, показват днешни данни на гръцката статистика Elstat.

Това представлява най-ниско ниво на гръцката безработица от декември 2012-а година ( когато тя беше на същото ниво от 26,4%) и вече е с 1,5% под пика от 27,9%, който беше достигнат през септември 2013-а година.

Въпреки тенденцията на постепенно понижение на гръцката безработица, тя продължава да бъде повече от два пъти над средното й ниво от 11,5% за цялата еврозона.

Безработицата в Гърция продължава да бъде близо до нейните рекордни върхове, въпреки сигналите за възстановяване на икономиката на страната от продължилата шест години тежка рецесия и прогнозите за повишение на БВП с 0,6% през настоящата година.

В същото време Elstat оповести и данни за инфлационната картина, като индексът на потребителските цени (CPI) в Гърция се понижи през септември с 0,8% на годишна база – 19-и пореден месец на дефлация. Това означава, че има ускоряване на дефлационния процес в страната, след като през август индексът CPI се понижи с 0,3% на годишна база. Гръцката дефлация през септември е най-дълбока от януари насам, когато индексът CPI се понижи с 1,1%.

Хармонизираният индекс на потребителските цени (HICP) също ускори дефлационната тенденция в страната като се понижи през септември с 1,1% след спад с 0,2% през август и при прогнози за по-скромно понижение с 0,5%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *