Понижения за индексите на Wall Street

Американските индекси се понижиха в четвъртък, след като безпокойството относно Украйна надделя над оптимистичните икономически данни от САЩ, предава CNBC.

Съотношението печеливши/губещи акции на Нюйоркската борса бе приблизително 3/4.Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones се понижи с 0,2% до 17 080 пункта, индексът на големите фирми S&P 500 отстъпи също с 0,2% до 1 997 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq е надолу с 0,3% до 4 558 пункта.

Представените по-рано през деня правителствени данни показаха, че американската икономиката се е разширила по-силно от очакваното.Брутният вътрешен продукт отчете разширение от 4,2%на годишна база в сравнение с по-ранна оценка за покачване от 4 на сто след свиването от 2,1 на сто през първото тримесечие.

Доклад на Министерството на труда показа, че подалите през миналата седмица нови молби за помощи при безработица американци са намалели с 1 000 до 298 000.Индексът на National Association of Realtors за старите жилища в процес на продажба пък се е повишил с 3,3% през юли.

Добрите икономически новини обаче бяха засенчени от ситуацията около Украйна. По-рано през деня президентът ПетроПорошенко заяви, че рускируски войски са навлезли в Украйнаи отмени визитата си в Турция.

Той свика спешно извънредно заседание на Съвета за национална сигурност на Украйна.Тази вечер ще има и извънредно заседание на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) заради ситуацията.

„Последните икономически данни са позитивни, но са в дисонанс със събитията по света. Трудно е да се движим самостоятелно твърде дълго“, коментира Пол Карос, старши портфолио мениджър в Whitebox Mutual Funds.

„Достатъчна е ескалация на конфликта между Украйна и Русия, за да се предизвикат разпродажби“, посочва Ник Райх, главен изпълнителен директор на Earnings Scout.

“Ревизираният от 4% на 4,2% ръст на БВП през второто тримесечие не е изненада, имайки предвид по-добрите корпоративни печалби за периода. Важно обаче е, че компаниите, които се отчетоха напоследък, все по-малко предупреждават за положителна ревизия на печалбите си за третото тримесечие“, отбелязва Райх.

Капитализацията наDollar Generalдобавя 0,8% до 64,69 долара за брой въпрекислабия тримесечен отчет, публикуван по-рано от веригата магазини.

Акциите наAbercrombie & Fitchспадат с 4,9%.Отчетът на модната компания надхвърли очакванията по отношение на печалбата, но приходите останаха под прогнозите.

Доларът остана стабилен спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, а доходността по 10-годишните американски ДЦК се понижи с 0,02 процентни пункта до 2,34%.

Октомврийските фючърси върху американския петрол се повишиха с 0,7% до 94,55 долара за барел, а декемврийските върху златото поскъпнаха с 0,6% до 1 290 долара за трой унция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *