Понижиха прогнозата за ръста на световната търговия

Световната търговска организация (СТО) прогнозира ръст н а международния стокообмен през 2015 г. от 2,8% вместо 3,3%, очакван от организацията през април.

Освен това организацията леко понижи и очакванията си з а увеличаването на световната търговия през 2016 г. – от 4 на 3,9 на сто.

Експортът от развитите страни през тази година ще се увеличи с 3%, а през следващата – с 3,9%, се казва в доклада на СТО. В него се отбелязва, че този показател за развиващите се държави ще се повиши съответно с 2,4% и 3,8 на сто.

Така също се очаква, обемът на вноса в развитите страни да нарасне тази година с 3,1% и с 3,2% през 2016 година. В развиващите се държави ръстът на този показател ще достигне съответно 2,5% и 5,2 на сто.

Показателно е,че във връзка със забавянето на китайската икономика, експертите на СТО чувствително намаляват прогнозата си за ръста на експорта от азиатските страни. През април те очакваха той да увеличи обема си с 5%, а сега оценката им е за повишаване от едва 3 на сто. При импорта в Азия корекцията е не по-малко значителна – очакванията са за ръст през 2015 г. от 2,6% при предишна прогноза за 5,1 на сто.

Преразглеждането на прогнозите се дължи на редица фактори, които повлияха на световната икономика през първата половина на 2015 година. Сред тях са понижението търсене на вносни стоки в Китай, Бразилия и други големи развиващите се страни, на падането на суровинните цени, а така също и на значителното колебаене на валутните курсове, се казва още в прессъобщението на СТО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *