Пореден скандал – ДПС напусна пленарната зала

Минималният размер на месечния осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите става 240 лева от 2010 г.
Това се предвижда в приетите от парламента на второ четене текстове от закона за бюджета на Данък обществено осигуряване (ДОО).
Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се ще бъде 420 лева, предвиждат промените.
Увеличаването на осигурителния доход за тютюнопроизводителите доведе до спор между управляващите и опозицията и ПГ на ДПС напусна заседанието.
Хасан Адемов предложи да бъде запазен минималният осигурителен доход за земеделските производители от 65 лева, тъй като всички други осигурителни плащания са в размерите от 2009 г.
След прегласуване предложението беше отхвърлено със 75 гласа „против“, 27 – „въздържал се“ и 48 гласа „за“.
В дискусията Лютви Местан заяви, че няма как тютюнопроизводителите да бъдат доволни, когато със закона са намаляват доходите им и те се лишават от премиите, които са получавали досега.
ДПС поема политическа отговорност за недоволството, добави той. За да се избегне рискът от протести, партията прави политически предложения за решаване на проблема, като настоява да не се повишава почти 4 пъти осигурителната и здравна тежест за тютюнопроизводителите.
Оставете им глътка въздух, става дума за 150 000 семейства, които се изхранват с тютюнопроизводство, призова той мнозинството.
Георги Пирински (КБ) заяви, че такова финансово натоварване носи риск от социално напрежение. Според него трябва да се предвидят социалните последици от подобно решение.
По думите на съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов, изказването на Лютви Местан би могло и да се възприеме като заплаха, че ДПС ще оглави протестите. Според Костов пенсионната реформа е трябвало да бъде направена в добрите години. Той посочи, че големият политически смисъл на това, което е трябвало да свършат от ГЕРБ, е било симетрично да разтоварят НОИ и неговия бюджет.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *