Пореден шок удари испанските спестовници

„Преговорите все още продължават, но се говори за праг под 50%“, казва източникът. Въпросните инвеститори вероятно ще трябва да приемат акции, вместо кеш.
Много от инвеститорите в спасените от испанското правителство банки, за които държавата ще получи спасителна помощ от 100 милиарда евро от Европа, са клиенти на банките, което прави всяка от загубите, които ще трябва да понесат горещ политически въпрос, отбелязва Ройтерс.
Хиляди испанци твърдят, че са били подведени от банките да заменят спестяванията си за привилегировани акции – по-високорискови финансови инструменти, използвани от банките да наберат допълнителен капитал по време на кризата.
Привилегированите акции са по средата – между акция и облигация. Те нямат матуритет, не са защитени от държавния фонд за гарантиране на депозитите и изплащането на купона спира, ако компанията изпадне на загуба.
В случай на банкрут, притежателите на привилегировани акции се редят на края на опашката, дори след притежателите на облигации.
Контролираните от държавата банки преговарят с ЕС за капитал, като част от международната спасителна програма, условията по която предвиждат поемането на загуби от инвеститорите, много от които реално действително са трансформирали спестяванията си в подобни инструменти.
Клиентите на банките имаха привилегировани акции на стойност 22,5 милиарда евро към май 2011. Сумата падна до 5,5 милиарда евро, тъй като по-голяма част от листваните на борсата банки ги замениха за облигации или акции, за да се съобразят с глобалните регулации от 2011, които не причисляват привилегированите акции към банковия капитал.
Спасените от държавата банки, обаче, не  предприеха нищо по отношение на клиентите. Според борсовия регулатор, именно това са клиентите, които държат близо 100% от останалия дял от 5,5 милиарда евро от привилегированите акции в банковия сектор.
Индивидуалните инвеститори в Bankia държат привилегировани акции за 3,1 милиарда евро. Едва 100 милиона държат институционални инвеститори. Банката има негарантиран дълг за 1,9 милиарда евро държан от индивидуални и за 1,3 милиарда евро държан от институционални инвеститори.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *