Поредица от добри данни за японската икономика повишиха йената

Седмицата започна с поредица от добри данни за японската икономика. Корпоративните фалити на местни компании отчетоха своя първи годишен спад за последните 12 месеца, докато индексът на доверието в сектора на услугите достигна едногодишен максимум през май. В същото време положителното салдо по текущата сметка и търговския баланс се повишиха едновременно през април.
Броят на компаниите, които са обявили банкрут и имат задължения за над 10 млн. японски йени, намалява с 6,7% на годишна база до 1203 фалита през май. Междувременно индексът Economy Watchers, който оценява текущото състояние на сектора на услугите, се повиши за пети пореден месец и достигна 36,7 пункта през май. Това е най-високата стойност на показателя от март 2008 г. досега.
Другият индекс Economy Watchers, който оценява очакванията за развитието на сектора на услугите през следващите няколко месеца, се повиши до 43,3 пункта. Това е най-високата стойност на показателя от септември 2007 г. досега. Пазарните очаквания бяха за понижение и при двата индекса.
Индексите Economy Watchers следят състоянието на сектора на услугите в страната. Те се изготвят след допитване до компании, които директно обслужват потребителите, каквито са фризьорските салони, хотелите, ресторантите, таксиметровите услуги и други. Те имат пряк поглед върху икономическата активност на домакинствата чрез всекидневната си дейност. Стойност на показателя над 50 пункта означава, че състоянието на сектора на услугите се подобрява, а стойност под 50 пункта е знак за влошаване на активността.
Отделни данни на Министерството на финансите показаха, че излишъкът по текущата сметка на Япония достига 966 млрд. японски йени през април спрямо 902 млрд. йени за предишния месец. Данните са коригирани със сезонните колебания.
Износът намалява с 40,6% през април, след като отчете годишен спад от 46,5% през май и рекорден спад от 50,4% през февруари. Вносът се свива с 37,8% през април и по този начин повтори спада от предишния месец. Положителното търговско салдо на страната се увеличава от 133 млрд. японски йени за март до 184 млрд. йени за април.
Японската йена поскъпва с 0,25% спрямо щатския долар днес. Към 11:10 ч. българско време един долар се разменя срещу 98,65 японски йени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *