Поредният нов удар по бизнеса на Boeing дойде от Япония

Общият обем на спрените полети е близо 1700 курса за април и май месец, включително и Златната седмица на Япония, която е официален празник на страната. Така броят на отменените полети стигна 3600.
Японската компания е най-мащабният клиент на Boeing Dreamliner, като разполага със 17 от общо 50-те Dreamliner 787 в обращение.
ANA вече има доста сериозни проблеми заради отменените полети, което важи и за Boeing като производител. Ситуацията обаче ще се задълбочи още повече с оглед на тенденциите.
Само поради проблемите с Boeing през януари авикомпанията е отчела загуба от 1,4 милиарда йени (15 милиона щатски долара). Boeing пък дължи компенсации на всички авиолинии, които са с налични Dreamliner 787. Така миналата седмица например австралийската Qantas е получила 125 милиона австралийски долара (129 милиона щатски долара).
Проблемите с Dreamliner 787 възникнаха на няколко места, като повратни бяха инцидентите при японските авиокомпании Japan Airways и ANA. Няколко регулаторни органа от международна компетенция започнаха проверки по случаите, но все още цялостната ситуация не е ясна. И в двата случая с японските линии проблемът бе свързан с батериите, но така и не се констатираха каквито и да е сериозни неуредици при тях. Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) предложи да се направи редизайн на батериите с нова, допълнителна керамична изолация около всяка батерийна клетка.
От Boeing се надяват да възстановят флотилията си до средата на април. Анализаторите в бранша обаче смятат, че това е прекалено оптимистичен вариант и сложният процес ще отнеме поне няколко месеца.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *