Поредният скандален депутат от ГЕРБ излиза в оставка

С премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обсъдихме ситуацията и сме на едно мнение – че личните нападки срещу мен не трябва да се отразяват на образа на партията.

Това заяви пред журналисти в Народното събрание депутатката от ГЕРБ д-р Геновева Алексиева, която по-рано днес подаде оставка като заместник-председател на парламентарните комисии по здравеопазване и социална политика след разговор с началника си , съобщи БТА.

Името на Алексиева стана скандално известно в последните дни, след като се разбра за избирането на дъщеря й при конкурс за доцент, в който тя е участвала като жури. Медии публикуваха и информация за включването на диагнозата „мързеливо око“ за лечение по клинична пътека на Здравната каса, като се смята, че Алексиева е имала лична изгода, тъй като има частна клиника за лечение на очни болести.

„Няма законов конфликт на интереси в участието ми като експерт в Специализирания съвет по офталмология и оториноларингология“, категорична бе днес депутатката.
Тя посочи, че преди да се състои конкурсът за три места за доценти в Александровска болница, в който участва и нейната дъщеря, е отправила запитване до президиума на Висшата атестационна комисия и оттам са й отговорили, че присъствието й на заседанието не противоречи на Закона за научните степени и звания.

„Ако аз си бях направила отвод, това щеше да бъде нарушение на законовата разпоредба. Сега се оплакват трима участници в конкурса, класирани на по-задни позиции, тогава щяха да се оплакват всички деветима“, добави Алексиева.
Тя добави, че гласовете на направилите отвод не се изваждат от кворума, а се броят за глас „не“ на всички участници.
„Ако имаше различни обяви на трите места за доценти, щях да си направя отвод за конкурса, в който участва дъщеря ми“, заяви Алексиева.

Тя коментира и скандала със Здравната каса.
„Обвиненията, че съм „източвала“ Здравната каса ме смаяха и ужасиха“, каза народната избраничка.
Тя отбеляза, че заболяването „лениво око“ не е в отделна клинична пътека, а е включено в клинична пътека 138 за консервативно лечение на глаукома, съдови заболявания на окото и неперфоративни травми. По думите й това е станало с пълен консенсус.
„Преразглеждането на клиничните пътеки и включването на амблиопията (по-известна още като „мързеливо око“) в една от тях се очакваше дълго време от офталмологичната общност. 2 до 3% от популацията на една държава са с амблиопия и хората не ги лекуват, защото няма пари. Тези, които имат, се лекуват”, каза още Алексиева, цитирана от „Фокус“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *