Порожанов: Надценените приходи и увеличените разходи са основният проблем на държавните финанси

Това каза министърът на финансите Румен Порожанов след заседанието на правителството, на което бе представен докладът за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма от началото на годината до 31 юли. По думите на Порожанов, диспропорцията между планирането и изпълнението на приходите директно влияе върху консолидираната фискална програма.
Към края на юли по нея се отчита дефицит от 1147,2 млн. лв., формиран от дефицит по националния бюджет в размер на 647 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 499,7 млн. лева. През същия период на миналата година дефицитът е бил 167 млн. лева.
Според министъра, основните проблеми идват от планирането на приходите. „Заложени са 2 млрд. повече приходи по КФП, в това число 1,7 млрд. лв. данъчни приходи, от отчетените през 2013 година или с 11% повече от 2013 г. при макрорамка на икономически ръст от 1,8%“. Той подчерта, че залагането на надценена приходна част предполага повече разходи – за първите 7 месеца на годината разходите са по-високи със 7,2% или 1,2 млрд. лв. спрямо същия период на 2013 г.
Вторият проблем пред бюджета са невъзстановените средства по двете оперативни програми – „Околна среда” и „Регионално развитие”, които са основната причина за формирания дефицит по евросредствата. „Заявили сме пред ЕК 480 млн. лв. разходи, които не са възстановени по тези програми. Бюджетът на Национален фонд, в който са средствата за всички оперативни програми, е разчетен не за условията на спрени плащания на ЕС по програми. Министър Порожанов още веднъж повтори, че приоритет на правителството е възстановяването на спрените плащания по оперативните програми. Той смята, че при тези условия трудно ще се мине без актуализация на бюджета. В момента се водят разговори с министерствата и ведомствата, за да се установи къде са най-големите проблеми за финансиране при условията на 15% намаляване на разходите им. Министър Порожанов предвижда около 15 септември да се направи анализ и след това да се изготви проект за изменение на Закона за държавния бюджет, който да се представи на следващото Народно събрание и правителство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *