Пороите унищожават пшеницата

Зърнопроизводителите няма да успеят да приберат цялата реколта от пшеница, заради падналите обилни валежи в страната и ще претърпят огромни загуби. Това съобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов, цитиран от Агенция КРОСС. По думите му вероятно ще се наложи по тази причина да бъде поискана помощ от държавата.

По-рано вчера земеделският министър Найденов съобщи, че житото може да не бъде прибрано на време заради наводненията. „Ако комбайните не започнат да събират реколтата до края на другата седмица ще имаме притеснения за реколтата“, каза Найденов.

Според Радослав Христов притесненията на министъра били основателни, тъй като до момента е прибрана едва 5 процента от реколтата в страната. Обикновено жътвата започва около 1 юли. Ако времето се задържи още няколко дни дъждовно и прохладно – зърното в някои райони ще започне да покълва на класа. „Ако това се случи, а то на места е факт, зърното автоматично става фуражно. Оттук нататък в България хлебно зърно няма да има или ако има ще бъде много, много малко. В много райони има вече и налягала пшеница, която е невъзможна за прибиране“, каза Христов.

По думите му дори и времето да се оправи, през следващите 10 дни комбайните няма да могат да излязат на полето, защото затъват. Най-тежко било положението в Южна България, тъй като в северната част на страната прибирането на реколтата започва около десетина по-късно.

Радослав Христов заяви, че в някои райони в страната ще има 100% пропаднали добиви и зърнопроизводителите там ще претърпят огромни загуби, които може би ще им костват бизнеса. Затова още в понеделник от Националната асоциация на зърнопроизводителите ще изпратят официално писмо до министъра на земеделието и храните с искане за компенсации.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *