Португалецът Антонио Гутериш ще е следващият генерален секретар на ООН

Португалецът Антонио Гутериш ще е следващият генерален секретар на ООН. В рядка демонстрация на единство 15-те страни членки на Съвета за сигурност се обединиха около кандидатурата му при шестото поред гласуване, което този път беше с цветни бюлетини. Изборът му ще бъде формално потвърден днес, съобщи „Гардиън“. Зад него останаха двете българки, борещи се за поста – Ирина Бокова зае четвъртото място, а включилата се в последния момент Кристалина Георгиева подели седмото място със словенеца Данило Тюрк.

 

На вчерашното гласуване, при което петте постоянни страни членки гласуваха с различен цвят бюлетини, Гутереш  събра най-голяма подкрепа – 13 гласа „насърчавам“, два – „без мнение“ и нито един „не насърчавам“. Това означава, че нито една от петте държави с право на вето – Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция, не е гласувала против Гутереш . След вота представителят на Русия в ООН Виталий Чуркин го oбяви за „ясен фаворит“. Той събра най-голяма подкрепа и при всички предишни гласувания. От името на 15-те страни Чуркин пожела на Гутериш „успех в изпълнението на задълженията му на генерален секретар на ООН през следващите пет години“. Посланикът на САЩ в ООН Саманта Пауър коментира, че този единодушен избор е бил забележително без противоречия. Пауър посочи още, че има нужда от подобно обединение в Съвета за сигурност. Кристалина Георгиева е получила 5 гласа „за“, включително от 2 държави постоянни членки, 8 „против“, сред които 2 постоянни членки, и 2 „въздържал се“, един от които също е бил от постоянна членка на Съвета, съобщи АФП. Не се знае кои са двете постоянни страни членки, които са били готови да наложат вето на Георгиева. Със същите резултати като нея е и словенецът Данило Тюрк. Ирина Бокова е получила по 7 гласа „за“ и „против“ и 1 „въздържал се“. Според журналистката от АФП Каръл Ландри, две държави постоянни членки са били готови да й наложат вето. На предишното пето гласуване Бокова, която вчера се състезаваше в лично качество, събра 6 гласа „за“, 7 „против“ и 2 „без мнение“. След вота Кристалина Георгиева поздрави Гутериш. „Kъсмет при преследването на амбициозните цели на Обединените нации“, написа тя в Туитър. И по-късно добави: „Пет дни кампания = пет гласа“.

Втори в гласуването е словашкият министър Мирослав Лайчак, а трети – бившият първи дипломат на Сърбия Вук Йеремич. Очаква се официалният вот на Съвета за сигурност на ООН да бъде утре в Ню Йорк в 17 часа българско време. След това гласуване трябва да се проведе и в 193-членното Общо събрание на ООН, информира в.Стандарт.

Новината за „белия дим“ за Гутериш предизвика всеобща изненада, тъй като повечето наблюдатели очакваха процедурата по избора да продължи до края на октомври, докато петте страни с право на вето успеят да се договорят за общ кандидат, коментира „Гардиън“.

Имаше очаквания Русия да блокира бившия премиер на Португалия, тъй като само преди ден руският постоянен представител Чуркин заяви, че страната му би искала да види жена от Източна Европа начело на най-голямата световна организация. Фактът, че и по време на дебата между кандидатите за генерален секретар Гутереш обеща да остане активист на хуманитарната кауза, прави сегашната му победа изненадваща, тъй като Русия и най-вече Китай бяха против човек с такъв профил да заеме най-високия пост, коментира „Гардиън“. Си Ен Ен отбелязва, че Кристалина Георгиева е била смятана за най-близкия съперник на Гутереш.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *