Португалия няма да фалира, радост в Европа, еврото поскъпва

След паниката вчера, днес инвеститорите в Европа прибират печалби. Причината за завръщането на апетита за риск не са добри фундаментални новини, а успокоително прессъобщение от най-голямата банка в Португалия.

От кредитора отчетоха, че имат експозиции на стойност 1.18 млрд. евро, към компании от групата Espirito Santo и чакат плана за преструктуриране на фалиралия си акционер, за да оценят всички потенциални загуби. Banco Espirito Santo се ангажира да не увеличава общата си експозиция към Espirito Santo Group с евентуални спасителни действия и посочи, че разполага с капиталов буфер от 2.10 милиарда евро над регулаторния минимум от 8%.

Тази информация успокои инвеститорите и спря спекулациите за нова банкова криза в Португалия, която би могла да се разпространи в цялата еврозона.

Така, след срива вчера, днес европейските пазари са на път да регистрират първи ръст за тази седмица. В Лондон FTSE 100 се покачва с 0.23%, до 6 691 пункта. Индексът на сините чипове във Франкфурт, DAX е нагоре с 0.30%, до 9 691 пункта, а френският CAC 40 печели 0.41%, до 4 322 пункта.

В Азия пазарът реагира на вчерашните разпродажби в САЩ, породени от спекулациите за нова банкова криза в Европа. В Токио Nikkei 225 падна с 0.34%, до 15 164 пункта, регистрирайки пето поредно понижение през тази седмица. В Хонконг Hang Seng загуби 0.04%, до 23 231 пункта. А основният индекс в Шанхай се повиши с 0.42%, до 2 047 пункта. Китайските регулатори забраниха на местните журналисти да работят с чуждестранни медии, включително да говорят за работата си, за да се избегнат спекулации и слухове.

Еврото днес поскъпва с 0.05%, дп 1.3615 долара, като движението е корективно на вчерашното рязко поевтиняване на единната валута, която остава под натиск от паричната политика на Европейската централна банка. Доларовият индекс DXY пада с 0.02%, до 80.11.

Фючърсите на суровия петрол сорт Брент с доставка през август поевтиняват рязко с 0.52%, до 108.10 долара за барел, след като вчера регистрираха поскъпва за първи път от 9 сесии, покачвайки се с 0.4%. Данните за производството на петрол в САЩ потискат пазара. През миналата седмица то е нараснало до 8.5 млн. барела на ден, което е най-високото му ниво от октомври 1986 г.

При златото има консолидиране на позиции, като металът поскъпва минимално днес, с 0.01%, до 1 335.94 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *