Португалският парламент отхвърли политиката на икономии

Португалското правителство падна, след като парламентът му гласува вот на недоверие заради програмата за икономии. Очаква се ляв съюз да поеме страната.

Правителството в Лисабон падна, след като не успя да преодолее вот на недоверие в парламента, поискан от съюза от леви партии, съобщиха осведомителните агенции, цитирани от БТА.

Десноцентристкото правителство на премиера Педро Пасош Коельо бе принудено да подаде оставка само 11 дни след встъпването си в длъжност.Коалицията на Пасош Коельо, която е на власт от 2011 г.,спечели изборите на 4 октомври, но не получи мнозинство в парламента.

Социалистическата партия, която остана втора на изборите, отказа да подкрепи едно дясно правителство и влезе в съюз с радикалния Ляв блок и с комунистите и отхвърли програмата за икономии, предложена от кабинета.

Вотът на недоверие на социалистите срещу правителството на Пасош Коельо събра днес 123 гласа в 230-членния парламент. Това автоматично води до оставка на правителството, което ще продължи да изпълнява задълженията си до съставяне на нов кабинет.

Очаква се след няколко седмиципремиер да стане лидерът на социалистите Антонио Коща.
Съюзът на левите партии има намерение да сложи край на политиката на орязване на заплатите, пенсиите и социалните разходи и на увеличаване на данъците, която през последните години доведе до улични протести и стачки.

Падането на португалското правителство еполитически удар по стратегията за икономии на страните от еврозоната, за която настояват Германия и други държави, виждайки в нея лекарство за излизане от кризата, отбелязва Асошиейтед прес.Португалия и Ирландия бяха давани като пример за ползите от този подход на строги икономии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *