Португалският финансов министър бе избран за шеф на Еврозоната

Португалският министър на финансите Мариу Сентену беше избран за председател на Еврогрупата, съобщи Съветът на ЕС. Той ще встъпи в длъжност на 13 януари.

Сентену, който е социалист, беше избран от своите колеги от еврозоната на втори тур, побеждавайки люксембургския министър на финансите Пиер Граменя (либерал), след като другите двама кандидати – Дана Рейзниеце-Озола от Латвия (десноцентристка) и Петер Кажимир от Словакия (социалдемократ) – се оттеглиха от надпреварата след първия тур, съобщава БТА.
Начинаещ в политиката си при влизането си в правителството през 2015 година, 50-годишният професор по икономика Мариу Сентену, без политическа обвързаност, но описван като центрист или либерал, бързо се превърна във важна фигура в португалската изпълнителна власт.
Ръководителят на Еврогрупата се избира за срок от две години и половина и председателства редовните месечни срещи на министрите на финансите, чиято цел е гарантиране на националните икономически политики.
Сентену беше фаворит да наследи на поста настоящия председател, холандеца Йерун Дейселблум, който е принуден да сдаде поста след два мандата, тъй като вече не е финансов министър на Холандия след изборите в страната по-рано тази година.
Председателят на Еврогрупата е от кръга на хората, чийто глас се чува в Брюксел, наред с председателите на трите големи евроинституции – Жан-Клод Юнкер на Комисията, Доналд Туск на Съвета и Антонио Таяни на Европарламента, както и ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.
Сентену ще трябва да ръководи процеса на реформа на еврозоната, по която страните членки работят от няколко месеца.
Бившият германски финансов министър Волфганг Шойбле го нарече „Роналдо на Еврогрупата“, сравнявайки го с футболната суперзвезда, след като Португалия се превърна от „пациент“ на европейска спасителна програма в страна, покриваща бюджетните изисквания на ЕС.

Да припомним, че Еврозона се нарича групата от страни-членки на Европейския съюз, които са приели  еврото за своя официална валута. Създадената през 1999 година Европейската централна  банка от своя страна определя монетарната политика на страните от еврозоната. При създаването на еврозоната в нея влизат 11 страни от Европейския съюз. Към 2015 г. еврозоната включва 19 страни: Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Естония,  Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Словакия, Финландия, Франция. Още седем други държави ще бъдат приети, след като изпълнят условията за членство. Великобритания, Дания и Швеция са извън еврозоната по свое желание, а след референдума и Брекзита Обединеното кралство ще остане и трайно извън нея и Евросъюза. Някои от териториите на страните-членки имат специален статус по отношение прилагането на правните норми на ЕС: едни използват еврото, други – не.

 

Ели ЯНЕВА

One thought on “Португалският финансов министър бе избран за шеф на Еврозоната

  • 06.12.2017 в 16:48
    Permalink

    Сегашното подсигуряващо вреди прилагане на еврото принася страдания. Ако не се допускаше грешката, европейските държави нямаше да имат сегашните дългове.
    Европейската централна банка не може да предотврати актуалните щети, защото е без необходимата компетентност.
    За проспериращ Европейски съюз е необходимо подобрено прилагане на еврото.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *