Порше и Фолксваген се сдърпаха окончателно

„Фердинанд Пиех лъже“ и „Пиех разрушава нашите планове“ са само част от надписите, които стояха на транспарантите на протестиращите вчера сътрудници на автомобилния гигант Порше. Общо 6 500 работници в три завода преустановиха работата си за един час.

Протестът е насочен срещу евентуалното купуване на Порше от Волксваген. Гневните демонстрации са главно срещу фамилния патриарх Фердинанд Пиех.
Тактически ход в борбата за власт?
„Според мен е много тъжно, че не могат да се разберат, защото всички са част от едно семейство и вътре в това семейство трябва да се постигне консенсус. Наистина е жалко, че нещата не стават толкова лесно“, казва една работничка. Неин колега също не проявява разбиранеза тази борба за власт: „Разочарован съм от г-н Пиех и от изказванията му в последно време. Всичко някакси се обръща срещу фирмата Порше и съм на мнение, че той би трябвало да е на наша страна, най-малкото, защото е част от семейството.“
Но човекът, за когото бяха предназначени плакатите на протестиращите, просто не се появи. Фердинанд Пиех, притежател на част от Порше и един от шефовете на Волксваген, отсъстваше по време на извънредното заседание в град Вайсах. Официално няма обяснение. Зад кулисите се говори за провокация, за тактически ход в борбата за власт, която се води главно между семействата Порше и Пиех.
Борсата реагира
Дали в крайна сметка заседанието е довело до нещо и ако да – до какво нестана известено. Волфганг Порше и Ханс Михел Пиех, братът на Фердинанд Пиех, са дали уверенията си, че Порше ще остане самостоятелна фирма. Семействата, които държат фирмата, са достатъчно силни, за да се справят. Тази новина, поне за известно време, поуспокои много от протестиращите.
„Чудесно. Ако семейството държи на думата си и е дало своите уверения, значи сме добре“, казва един работник. Борсата обаче определя ситуацията по съвсем различен начин. Анализатори смятат тези изказвания за ясен индикатор, че финансовата ситуацияна Порше е наистина критична. Сериозни загуби отбелязват и акциите на Волксваген.

Автор Щ. Лохнер, Е. Видински

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *