Посегнаха на помощите за парно и на майките с близнаци

С 21 % са орязани средствата на Министерството на труда и социалната политика, докато разходите на Министерски съвет се увеличават с 98 %.
Това каза при обсъждането на бюджета за 2010 г. Драгомир Стойнев от Коалиция за България, член и на Комисията по труда и социалната политика, предаде „Фокус” . Виждам една антисоциална политика, изтъкна той
Той посочи, че по политиката на заетостта средствата са намалели на 65 млн. лв., като за миналата година предвидените средства по Националния план за действие по заетостта са 190 млн. лв.
По думите на Стойнев над 63 000 души по-малко ще бъдат обхванати от активни мерки на пазара на труда. 36 млн.лв. са предвидените средства за социално подпомагане, което е с 2,5 по-малко. Целевите помощи за отопление намаляват с 20%. Намалява се еднократната помощ за раждане на близнаци от 1200 лв. на 600 лв. Отменя се еднократната помощ при раждане на майка студентка, редовен курс на обучение.
0,36 лв. от всеки лев, събран в тази държава, се харчи за социални разходи, изтъкна пък заместник-министърът на финансите Владислав Горанов при обсъждането на бюджета за 2010 г. в Комисията по труда и социалната политика. Очакваният БВП е 63,518 млрд. лв. В 2009 г. социалните разходи и разходите за пенсии се изпълняваха регулярно, такова е намерението и за 2010 г., посочи Горанов.
Той посочи, че е търсен баланс между целите за стимулиране на икономиката и предпазване на България от един свръх дефицит и криза в публичния сектор. Водещо за правителството е гарантиране запазване на Валутния борд, поддържане на балансиран бюджет и изпълнение на критериите за приемането в Еврозоната, посочи Горанов. Той изтъкна че 15,7 % от БВП са предвидени за разходи за социални услуги и плащания, докато през 2009 година са 12,72%. Горанов отбеляза, че образованието има дял от 4,2% от БВП, здравеопазването запазва относителния си дял. По наше мнение бюджетът е балансиран не само от гледна точка на приходи и разходи, но и гарантира реализирането на социалните функции на държавата. Той изисква от всички бюджетни организации малко по-сериозен подход, заяви Горанов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *