Поскъпват тютюневите дружества

Оптимизмът, обхванал борсовите играчи миналата седмица, продължи и през тази. Търговията на Българската фондова борса – София, бе с възходящи темпове. И двата борсови индикатора приключиха търговската сесия с поредно повишаване на стойностите им. SOFIX прибави нови 5,27% до 872,73 пункта, докато широкият индекс BG 40 регистрира ръст от 3,61%.

Една от причините за възходящия тренд на борсата е повишената активност на купувачите и нарастването на свободните парични средства на пазара. Цените на повечето компании поскъпнаха и оборотът на фондовата борса за последните няколко дни се увеличи двойно.

Най-голямо повишение на цените регистрираха „Холдинг Варна“ с ръст от 7,36% до цена 10,06 лв., „Елхим Искра“ с повишение от 10,10%, „Булгартабак Холдинг“ с растеж от 17,21% и туристическата компания „Св. св. Константин и Елена (ръст от 9,09% до цена 20,36). На позитивна територия приключиха и дружествата от химическата промишленост – „Оргахим“ и „Неохим“. Добрите новини за увеличаването на капитала на Централната кооперативна банка доведе до покачване на цената й с 3,95% до 7,34 лв.

През следващата седмица не се очаква намаляване на инвестиционния ентусиазъм. Вероятно е последващо покачване на цените на основните компании, предимно от тютюневия и туристическия сектор, включени в двата борсови индикатора.

Николай Пенчев,

борсов анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *