Посланикът на САЩ лобира за американски парк за соларна енергия край Силистра

Българското правителство да обясни защо бави отговора си към сериозен американски инвеститор за производство на ток от слънчева енергия. Това призова посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик във връзка с намерението на американската компания AES да строи соларен парк край Силистра, предаде Дарик. Уорлик посочи, че компанията иска да построи там най-голямата електрическа централа за слънчева енергия в Европа, но все още не е получила отговор от българска страна.
По думите му американската компания е в разговори с българското правителство от месеци – поне от времето, в което той е посланик у нас – от половин година, и все още няма отговор от българска страна на искането за инвестиции.

Димпломатът представи фирмата на брифинг, с участието на представители на американската компания AES Solar Energy, за възможностите за използване на слънчевата енергия в България.

Американският гигант за производството на ток от слънчева енергия AES Solar Energy иска да построи край Силистра централа с мощност 80 мегавата. Компанията е готова да инвестира в проекта 400 милиона долара, без да се налага българската държавата да влага пари в соларния парк, обясни Боб Хемфил, регионален мениджър на компанията.
Американците обаче искат да бъде променен Законът за възобновяемите енергийни източници, който в момента позволява на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране всяка година да намалява с до 5% тарифата, по която инвеститорът ще продава тока от централата.
„Тоест получава се една нестабилност на паричните потоци, което прави проектите много трудни за финансиране, почти невъзможни. Във всички останали европейски страни преференциалната тарифа се фиксира“, обясни Анелия Ърдли, изпълнителен директор на компанията за България.

„Искате чуждестранни инвестиции? Ето ви 400 млн. долара. Възползвайте се от тях. Сега имаме компания, която чака, чака и продължава да чака. И ако те продължат да чакат, сигурно ще потърсят и други начини, защото слънцето свети и в Румъния“, изрази още недоволството си посланик Джеймс Уорлик.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *