Последно проучване показва, че подкрепата за Brexit води убедително с 6%

Резултати от последно проучване на общественото мнение само седмица преди важния референдум във Великобритания на 23-ти юни показват, че подкрепата за Brexit (излизане на страната от ЕС) печели все повече привърженици.

Резултати от последно проучване на общественото мнение само седмица преди важния референдум във Великобритания на 23-ти юни показват, че подкрепата за Brexit (излизане на страната от ЕС) печели все повече привърженици.

Според телефонно допитване на агенция Ipsos-Mori сред 1257 гласоподаватели, 53% от участниците в анкетата желаят да напуснат Европейския съюз, докато едва 47% от британците искат да останат в общия европейски блок. Проучването изключва тези, които все още не знаят как или дали да упражнят своето право на вот.

Важно е да се отбележи, че това е първото телефонно проучване на Ipsos-Mori, което показва превес на привържениците на Brexit. Според вестник Evening Standard, поръчал проучването, една от основните причини за рязката промяна в настроенията преди референдума е, че въпросът с имиграцията вече представлява най-сериозният проблем за обществото, а не потенциалните негативни ефекти върху икономиката от напускането на ЕС.

                                                                   Резултати от последни проучвания преди референдума във Великобритания

Снимка

Анализатори на „Дойче банк“ пък отбелязват, че анкетите на Ipsos-Mori се считат като едни от най-точните социологически прогнози, визирайки референдума за независимост на Шотландия през 2014 година.

По-рано тази седмица, редица проучвания и на други агенции като YouGov, ICM и TNS също показаха, че повечето избиратели биха подкрепили излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Междувременно американската банка Goldman Sachs прогнозира, че ако през следващата седмица британците гласуват за излизане от ЕС, това може да доведе до солидна обезценка на британската лира с около 11% спрямо останалите основни валути.

При сценарий Brexit еврото може да отслабне с 4%, японската йена да поскъпен с цели 14%, швейцарският франк – с 8% и норвежката крона – с 3%, очакват анализаторите на банката.

Днес бяха оповестени и резултати от проучване на агенция IG/Survation, които не се различават съществено от тенденцията през последните дни, а именно 45% от британците предпочитат да излязат от ЕС спрямо 42% на обратното мнение и 13%, които все ще не знаят как ще гласуват..

 

bnr.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *