Посредникът: Босове от Дубай и Найроби ръководят пиратите

Британският танкер „Ейшън глори“ плава към Сомалийския бряг, но все още не е установен контакт с пиратите. Сред 25-членния му екипаж, който е невредим, има осем българи.
Според британски медии най-вероятно за посредник с похитителите на двата отвлечени британски кораба ще бъде нает кениецът Андрю Мвангура, съобщава БНТ.Това е човекът, търсен и от пирати, и от богати собственици. 46-годишният кениец Андрю Мвангура е смятан за един от най-добрите посредници със сомалийските пирати.
Опитен моряк, преди 14 години Мвангура решава да основе доброволческа организация „Програма за помощ на моряците“. Оттогава той е най-добре осведоменият човек за всички набези на морските разбойници в Аденския залив.
Андрю Мвангура:
– Пиратите отвлякоха танкер, плаващ под британски флаг. Корабът е бил похитен, докато се е движел от Сингапур за Джеда. На борда има 25 души екипаж, сред които румънци, българи, индийци и украинци.
Често получава обаждания от британското или американското посолство. Не пътува. Работата си върши от интернет кафенета и по мобилния телефон.
Андрю Мвангура използва мрежа от информатори в Сомалия, за да установи връзка с пиратите. Според британски медии най-вероятно той ще посредничи за освобождаването на „Сейнт Джеймс парк“ и „Ейшън глори“ с общо 13 българи в екипажите им. Но тава ще остане една премълчана тайна.
„Сейнт Джеймс парк“ все още е под контрола на сомалийски пирати, казва Андрю Мвангура.
Пиратите се ръководят от престъпни босове в Дубай и Найроби, разкрива кениецът. А на сомалийските политици и вождовоте на кланове, пиратите плащат „данък“.
В момента в плен на пиратите са 13 кораба и почти 300 моряци. Мвангура, обаче, вярва, че пиратството може да бъде победено. Оптимизмът му вече вдъхнови Холивуд. Ролята на посредника ще изпълни Самюел Джаксън.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *