Постигнаха компромис за проекта „Галилео”

Транспортните министри от Европейския съюз се споразумяха снощи по проекта за европейската система за сателитна навигация „Галилео“ въпреки възраженията на Испания, съобщиха информационните агенции.

Министрите гласуваха в полза на компромисен план за осъществяване на проекта, който ще позволи от 2013 г. системата да заработи, обяви еврокомисарят по транспорта Жак Баро.

Против плана се обяви само Испания. Мадрид е недоволен, че в Италия и Германия ще бъдат разположени координационни центрове, които ще контролират функционирането на цялата система, докато в Испания ще има само център за контрол на сигнала на една от ключовите подсистеми на „Галилео“ – за гражданска защита (Safety of Life).

Споразумението слага край на продължилите месеци разногласия между страните от ЕС. Едва миналата седмица финансовите министри от съюза се договориха как да се справят с бюджетния дефицит от 2,4 млрд. евро, посочва ДПА.

Министрите одобриха предложения от Жак Баро план за финансирането на „Галилео“ да се използват неусвоените средства от европейските земеделски и други фондове. Само Германия обаче получи уверения, че нейни компании ще получат значително количество договори. Целта на проекта „Галилео“, който възлиза на 3,4 млрд. евро, е да се превърне в европейски отговор на американската система за глобално позициониране GPS (Джи-Пи-Ес).

В окончателния си вид „Галилео“ ще представлява система от 30 сателита, но досега само един експериментален сателит е изведен в орбита, допълват агенциите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *