Потвърдиха за смъртоносна Е.коли във Франция

Преди три дни в различни местни болници бяха приети осем души, заразени с Ешерихия коли от зърнени кълнове, прозиведени в Ипсуич, Великобритания, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Епидемиолозите отричаха да става дума за същия щам, който причини смъртта на няколко десетки души в Германия, посочва агенцията.
„Може 99 на сто да сме сигурни, че в Бордо е открита бактерия Ешерихия коли от щам о104:х4 (същия като в Германия – бел. на ИТАР-ТАСС)“, заяви Бертран. Той прикани всички, които усетят остри болки в коремната област, незабавно да потърсят медицинска помощ. „Според мен е по-добре да проявиш прекомерна предпазливост, отколкото да подцениш болестта“, каза френският министър.
Миналата седмица няколко деца в Северна Франция се заразиха с рядък щам на Ешерихия коли след консумиране на замразени телешки бургери, купени от магазини ЛИДЛ.
Бактерията Ешерихия коли може да се намира в питейната вода, писа вчера  седмичникът „Шпигел“, като се позовава на експерти. Не изключваме бактерията вече да се е „окопала“ в околната среда, смята Хелге Карх, директор на Института по хигиена на университетската клиника в Мюнстер. Тя се приспособява и отново може да попадне в хора.
Бактерията причинител на епидемията бе намерена във водоем, недалеч от Франкфурт на Майн.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *