Потвърдиха: Хамис Кадафи е бил убит

Хамис командваше елитна военна част. Той е най-известният човек от бившия режим, който е убит от началото на въстанието, сложило край на 42-годишното управление на Кадафи.  Телевизия „Ар Рай“ съобщи, че Хамис Кадафи е убит заедно с братовчед си Мохамад Абдула ас Сануси – шефа на разузнаването на Кадафи, в битка със сили на Преходния национален съвет в град Тархуна, на 90 км югоизточно от Триполи.
Телевизията излъчи строфи от Корана на фона на снимки на Хамис и Сануси – традиционен начин на оплакване.  Каналът съобщи, че двамата са загинали, докато са се сражавали с врагове на родината си.
Военни представители на ПНС бяха заявили през август, че Хамис е убит в Тархуна и погребан в Бани Уалид, но тогава нямаше потвърждение от верните на Кадафи сили
Силите на либийския Преходен национален съвет влязоха снощи в град Бани Уалид и издигнаха новото либийско знаме в центъра на града, предаде Ройтерс.
Стигнахме до центъра на Бани Уалид и издигнахме флага, съобщи пред Ройтерс полковник Абдула Накер, ръководител на Революционния съвет в Триполи.
„Атакувахме сутринта от югозапад. Хората ни влязоха в града следобед, но все още има силна съпротива от привържениците на Кадафи“, каза пред Франс прес Джамал Салам, един от командирите на силите на ПНС.
Бани Уалид и Сирт – родният град на Кадафи – са последните два бастиона на сваления режим.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *