„Потоците” на Газпром ще текнат и от Либия

Най-голямата в света газова компания, руският монопол Газпром, в сътрудничество с Италия се подготвя да изгради газопровод, тръгващ от Либия, пресичащ Средиземно море и достигащ Южна Европа. Амбициозният проект ще даде на Газпром възможността да диверсифицира източниците за доставките си, както и ще повиши зависимостта на Европа от контролирания от руската държава газов гигант – пише International Herald Tribune.
Миналата седмица Газпром и Eni са преговаряли край Москва близо до резиденцията на Владимир Путин и са се споразумели по принцип да работят заедно в Либия. Паоло Скарони, главен изпълнителен директор на Eni, е казал, че сделката с Газпром ще включва „размяна на активи извън Русия“. След срещата двете страни са излезли с общо изявление относно реализация на общи проекти в трети страни. Служители в Eni са потвърдили, че става дума за Либия.
Според някои анализатори, навлизането на Газпром в Северна Африка има за цел „да хване в клещи Европа“. Руснаците водят преговори и с Алжир. Ако проектите в Либия и Алжир се реализират, Русия ще доминира и в маршрутите за доставка на газ в Южна Европа. Това е сериозна „добавка“ към планираните и придвижени на правителствено ниво проекти за газопроводи в Югоизточна и Северна Европа „Северен поток“ и „Южен поток“.
Енергиен експерт от Института по световна икономика и международни отношения твърди: Европа спи, докато Газпром полага всички усилия да стане глобален играч и да усили хватката си върху Европа. „Много е важно какво Газпром прави в Либия и други части от Северна Африка … геополитически те обграждат Европа“.
Европейската комисия заявява, че внимателно следи ходовете на Газпром в Северна Африка. Енергийният комисар Андрис Пиебалгс наскоро изрази притеснението си от възможността Газпром да формира газов картел с помощта на Алжир, който осигурява 13% от газа на Европа.
Русия доставя повече от 25% от газа ползван от Западна Европа; близо 80% от експорта на Газпром се продава на Западна Европа. Досега повечето тръбопроводи минаваха през страни като Украйна, Полша и Турция, които искат високи транзитни такси. Новите газопроводи Северен поток и Южен поток ще се положат по дъното на Балтийско и Черно море и целят да намалят зависимостта на Русия от транзитните страни.
Специално Южен поток вече влезе в пряка конкуренция с проекта за тръбопровод на ЕС „Набуко“. Nabucco има основна цел да намали зависимостта на Запада от руските доставки, пренасяйки газ от Азербайджан през Турция до Европа. Само че строителството не е започнало, защото контрактите за доставки, които да се транспортират по тръбопровода, още не са сключени. След като преговорите за Набуко се затегнаха, някои страни от ЕС като Германия, Унгария, България и Австрия, особено Италия, сключиха едностранни договори с Газпром.
„Набуко показва, че ЕС няма сериозна и обединена енергийна политика“, казва анализатор от независимия Институт за анализ на глобалната сигурност във Вашингтон.
Някои европейски страни, включително Италия и повечето страни от Източна Европа, получават 90% от газа си от Русия.
От Газпром заявяват, че търсят нови енергийни източници и се държат така, както би се държала всяка друга голяма енергийна компания.
Либия има четвърти по размер газови залежи в Африка след Алжир, Нигерия и Египет. Миналата година Газпром купи лицензи за експлоатация от Либия и твърди, че иска да инвестира $300 милиона в проекта през следващата година.
В това начинание Газпром ще получи помощ от Eni. Италианците побързаха да влязат в Либия веднага след вдигането на санкциите от САЩ през 2003 г. Сега Eni държат вече 50% дял от газопровода „Зелен поток“ в Либия с капацитет осем милиарда кубически метра. Освен това Eni имат дял в завода за втечнен газ, откъдето продукцията се пренася с кораби, както и 33% в Слоновото газово поле. Миналата година компанията заяви, че се е съгласила да удължи контрактите си в Либия за производство и износ на газ и нефт за следващите 25 години.
В същото време Eni установява все по-близки отношения с Газпром. Двете компании през 2008 г. сключиха договор за стратегическо партньорство и се споразумяха да обменят активи. Eni получи рядката привилегия да извлича газ в Русия, в замяна на което Газпром навлезе в търговията с газ и преносната мрежа в Италия.
Освен това Eni държи 50% дял в тръбопровода Син поток, построен от Газпром под Черно море преди няколко години. Италианците се включиха и в касаещия българите тръбопровод Южен поток, който ще мине по дъното на Черно море и ще излезе някъде на българския бряг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *