Потребителите в Германия са в настроение за покупки

След няколкомесечна стагнация настроението на потребителите в Германия отново започна да се подобрява през юли. Най-отчетливо се покачват техните очаквания за икономическите условия и доходите им през следващите шест месеца, както и склонността им за покупки.
Индексът на потребителското доверие в Германия, измерван от изследователския институт GFK, се увеличава до 2,9 пункта през юли. Показателят достигна най-ниската си стойност от 1,5 пункта през август миналата година, след което стойността му се застоя в интервала 1,5-2,6 пункта в продължение на десет последователни месеца.
Икономистите прогнозираха, че барометърът на потребителското доверие ще остане на ниво от 2,5 пункта.
Доверието на немските домакинства по отношение на икономическия растеж се засилва за трети пореден месец. Все по-голяма част от анкетираните лица очакват, че последиците от икономическата криза ще бъдат много по-слаби през идващите месеци.
Нулевата инфлация, както и по-бавното нарастване на безработицата от очакваното оказват позитивен ефект върху очакванията им за доходите в бъдеще и готовността за потребление.
Тези изводи са в унисон с проучванията на другите два пазарни института – ZEW и Ifo, които също показаха, че песимизмът наинвеститорите в най-голямата европейска икономика намалява.В началото на юни индексът на института ZEW за инвеститорското доверие в Германия достигна най-високата си стойност за последните три години.Индексът набизнес доверието наIFO на свой ред достигна най-високата си стойност от ноември миналата година.
Изследването на института GFK се провежда сред 2 хил. немски домакинства всеки месец. Промяна в индикатора в рамките на 1 базисен пункт отговаря на годишна промяна в потребителските разходи на домакинствата от 0,1%.
Данните за ръста на потребителското доверие в Германия подкрепиха еврото и то поскъпна с близо 0,3% спрямо долара след новината. Към 10:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3875 долара спрямо курс от 1,3835 преди изнасянето на данните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *