Потребителите имат мрачни очаквания за втори пореден месец

Основният индекс на потребителското доверие спадна повече от очакваното през юли, a пазарът на труда продължава да помрачава перспективите за домакинските разходи. Управителният съвет на базирана в Ню Йорк бизнес изследователска група съобщи във вторник, че индексът на потребителското доверие е спаднал до 46,6 през юли от 49,3 през юни.
Икономистите очакваха индексът да намалее до 49 според единудушната прогнозата, направена от Briefing.com.
Общият индекс, който падна до своята най-ниска стойност през февруари, се възстанови в началото на тази година като потребителите бяха окуражени от движението на Уолстрийт, по-ниските цени на енергията и новите правителствени програми за подпомагане на икономиката.
Но този оптимизъм е преждевременен и отстъпи място пред опасенията за слабост на пазара на труда според Адам Йорк, икономист в групата Уелс Фарго .
„Сега изглежда сме обладани от ново мрачно чувство,” заяви Йорк в изследователския доклад.
През юни икономиката загуби 467000 работни места и безработицата се повиши до 9,5%. Много икономисти смятат, че безработицата ще достигне 10% по-късно тази година.
„Икономиката все още губи огромен брой работните места всеки месец и безработицата върви към достигане на двуцифрено число като ние не очакваме значително подобрение на доверието в близко време,” добави Йорк. Потребителското доверие се следи внимателно от икономистите и инвеститорите, тъй като разходите от страна на потребителите представляват близо две трети от брутния вътрешен продукт на САЩ.
„Все повече потребители имат песимистични очаквания за своите доходи, което не вещае добри перспективи за техните разходи през идните месеци”, каза Лин Франко, председател на Управителния съвет на изследователския център.
Икономистите прогнозират, че БВП ще спадне с 1,5% на годишна основа през второто тримесечие на тази година след 5,5% спад през първото тримесечие. Правителството ще публикува своя предварителен доклад за БВП през второто тримесечие в петък.

Финанси

CNN

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *