Похарчени са над 170 млн. лева за реклама на туризма

Впечатляващите 176.7 млн. лева е дала България за реклама на туризма си в последните 10 години. Бюджетът е огромен – особено на фона на спорния ефект от брошурите, снимките, клиповете, химикалките и други сувенири, с които страната ни се опитва да се наложи като целогодишна дестинация за екскурзии и почивки. Промотирането на България се финансира със средства от националния бюджет и от ЕС по оперативната програма „Регионално развитие“, която финансира проекти за развитие на туризма.

Общият размер на средствата за маркетинг и реклама от хазната (2006-2016 г.) е 131.6 млн. лв. Отделно за европрограмата в периода 2009-2016 г. са изплатени 45.1 млн. лв. В тези суми обаче не се включват разходите на по-късно създаденото Министерство на туризма, показа справка на в. „Сега“.

Все пак конкурентите на България влагат значително повече в реклама, разкриват данни от проекта на националната стратегия за развитие на туризма. В Гърция например нямат отделно министерство за туризма, секторът влиза в министерството на икономиката, но годишният бюджет за него е 74 млн. евро. В допълнение гръцката национална туристическа организация разполага с 11.3 млн. евро и те са основно за реклама. В Турция бюджетът е още по-голям – за туризъм през 2014 г. например са били заделени 185 млн. долара, или 1.2% от бюджета на страната. Туристическият потенциал на южната ни съседка е несъизмеримо по-голям.

На фона на по-скромните разходи на България за реклама експертите признават, че и ефектът е скромен. „Ефективността на разходите е неустойчива във времето, а в някои години заради липсата на ръст в посещенията на чуждестранни туристи стойностите са дори отрицателни“, пише в стратегията. Затова те препоръчват по-добро планиране и управление на средствата.

Плюс-минус

Лошата инфраструктура – лоши пътища, малко летища и пристанища, е сред слабите страни на България като туристическа дестинация. Проблем е и липсата на достатъчно големи зали, където да се провеждат мащабни събития, отчита стратегията, информира в.Сега. Сред силните страни на България са евтините хотели, храна и развлечения, добрият интернет, достъпните здравни услуги и относително високата степен на сигурност.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *