Почва се печатането на пари, еврото поскъпна, но не задълго

Добри новини през последните два дни от седмицата идваха и от Европа. В четвъртък президентът на ЕЦБ, Марио Драги обяви, че ще направи всичко възможно за спасяването на еврото.
Тези му думи предизвикаха вълна от оптимизъм сред инвеститорите, която обаче започна да затихва в началото на европейската сесия в петък.
Тогава френският в. Le Monde съобщи, че Драги се е заел да превърне думите си в действия и води активни преговори с европейските лидери, с които цели започване в близките седмици на реални мерки за спасяването на Испания и Италия от дъговата криза.
Но инвеститорите останаха предпазливи, въпреки че информацията на Le Monde беше официално потвърдена.
Едва след слабите данни за БВП на САЩ оптимизмът на пазара се върна. От месеци на фондовите пазари вървят спекулации, че Фед подготвя трети кръг от количествени улеснения.
За това преди няколко дни докладва и The New York Times, като според авторитетното издание, дилемата на ръководителите на американската централна банка е дали да обявят мерките на заседанието си за определяне на монетарната политика през следващата седмица или да изчакат до септември.
Така, разочароващите данни за забавяне на растежа на американската икономика до 1.5% през второто тримесечие на годината, доведоха до силен апетит за риск сред инвеститорите и отваряне на дълги позиции.
Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна с 1.5% в петък, достигайки до 13 076 пункта, като това е първото му затваряне над 13 000 пункта от 7 май насам. За седмицата DJIA се покачи с 1.9%.
Широкият S&P 500 спечели 1.9% в петък, до 1 386 пункта, регистрирайки 1.7% седмичен ръст, а технологичният Nasdaq Composite се повиши вчера с 2.2%, до 2 958 пункта, като за седмицата нарасна с 1.1%.
Петък беше много динамичен ден и за валутните пазари. По време на азиатската сесия единната валута падаше, в низходяща корекция на силното си покачване от четвъртък. След доклада на Le Monde, еврото скочи до 1.2387 долара, но завърши деня с повишение от едва 0.3%, до 1.2323 долара. Така за седмицата единната валута поскъпна с 1.7% срещу долара.
От една страна еврото получава подкрепа от спекулациите за нови количествени улеснения в САЩ. Но за седмичният му ръст най-много допринесе изказването от четвъртък на президента на ЕЦБ Марио Драги.
Парадоксално, но точно мерките за спасяване на единната валута, описани от Le Monde, оказват натиск върху нея. По същество, покупките на облигации от ЕЦБ и възможността за неограничено финансиране на Европейския механизъм за стабилност, също представляват вид количествени улеснения, или т. нар. печатане на пари.
Спекулациите за QE3 в САЩ оказаха натиск върху долара и по кросовете срещу повечето основни валути. DXY се понижи в петък с 0.26%, до 82.61.
На пазарите на суровини в последния ден от седмицата известен натиск оказаха слабите данни за растежа на американската икономика. Но ефектът от поевтиняването на долара и очакванията за нови стимули взеха връх. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през септември поскъпнаха с 0.97%, до 92.26 долара за барел, но регистрираха седмично понижение от 1.4%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *