Почина последната оцеляла при потъването на „Титаник“

Последната оцеляла от потъването на „Титаник“ Милвина Дийн почина вчера на 97 години във Великобритания, съобщиха информационните агенции. Елизабет Гладис Дийн, наричана от приятелите си Милвина, чието семейство емигрирало тогава в САЩ, била двумесечно бебе, най-малкият пътник на кораба, когато „Титаник“, на чийто борд била и тя, потънал след сблъскването си с айсберг на 14 април 1912 г.

Милвина била сложена в чанта и спасена. Майка й и брат й също оцелели, но баща й загинал. Семейството, което смятало да започне нов живот в Канзас, се върнало в Саутхамптън и момичето било на осем години, когато разбрало, че е било на борда на „Титаник“.

През 1997 г. тя приела да се качи на борда на кораба „Куин Елизабет Втора“, за да завърши трагично прекъснатото пътешествие. Тя обаче отказала да присъства на премиерата на филма „Титаник“, който за нея е силно разтърсващ.

Двама от приятелите й, чиито имена не се съобщават, заявили за Би Би Си, че Милвина била настанена в дом за възрастни хора в Хемпшир, Южна Англия. Персоналът на дома отказа всякакъв коментар.

Милвина имала финансови затруднения да плаща сметките за заведението, в което била настанена, и през октомври 2008 г. успяла да продаде за 31 150 лири предмети, свързани с времето на „Титаник“. Срлед това приятелите й и членове на британското дружество Титаник се ангажирали да осигурят бъдещето й.

Сред дарителите са актьорите Кейт Уинслет и Леонардо ди Каприо, звездите от фирма „Титаник“, както и режисьорът Джеймс Камерън. Тримата дарили общо 30 000 долара. (БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *