Появи се първият банкомат за биткойни в България

Първият банкомат за биткойни в България вече е факт. Революционното устройство се намира в София и е разположено в сградата „Интерпред – Световен търговски център София“.

Битоматът, както собствениците му го наричат, е притежание на сдружението с нестопанска цел „Българска Биткойн Асоциация“. Считано от 5 юли, организацията е легитимно юридическо лица с решение на търговското отделение на Софийски градски съд.

Притежателите му посочват, че засега битоматът ще е еднопосочен, т.е. чрез него може да получите биткойни срещу левове. При засилен интерес обаче нестандартният банкомат може лесно да бъде надграден в двупосочен биткойн автомат, който ще позволява обмена както на биткойни срещу левове, така и на левове срещу биткойни. „Имаме готовност за такава промяна и при достатъчен интерес от потребителите на биткойн ще го направим до няколко месеца“, отбелязват собствениците.

Покупката се осъществява в три стъпки и е изключително интуитивна и лесна. Иновативната машина следва един прост принцип: „Ако нещо изисква допълнителни обяснения, значи е погрешно“. Собствениците на битомата уточняват, че машината приема само и единствено левови банкноти. Цената е в лева и при спокоен пазар е с 4% надценка върху усреднената текуща цена на Bitpay, Kraken и Bitstamp – три от най-големите платформи за търговия с дигиталното парично средства.

Потребителският интерфейс е на български и на английски, като се избира се с натискане на съответния бутон върху сензорния екран. Текущата цена на един биткойн е означена в долния ляв ъгъл. При спокоен пазар се обновява на всеки 10-15 минути.

Биткойн е парична система и експериментална валута от нов вид. Към момента няма държавен орган, централна банка, частно юридическо или физическо лице, които да стоят пряко зад криптовалутата.

Никой не притежава изключителните права да издава, разпространява, пуска или спира от обръщение тези парични знаци. Управлението се осъществява съвместно от цялата разпределена компютърна мрежа. Няма географско местоположение за съхранение и отговорно пазене, както е при физическото злато и сребро, когато се използват за пари. Няма и централен сървър, който се използва за индексиране на съдържанието, както е при торент мрежите, използвани за споделяне на разнообразни файлове.

Засиленият инвеститорски интерес към дигиталната валута съвсем естествено не остава незабелязан от властите по света.

В началото на юли Европейският банков орган (ЕБО) препоръчва на Съвета на Европейския съюз, Европейската комисия и Европейския парламент да разработят изисквания, според които да се осъществява контрола върху виртуалните валути, в това число и биткойна. Институцията отправи съвет към властите „да разубедят финансовите институции от купуване, задържане и продажба на виртуални валути, тъй като няма никакъв регламентиращ режим за тях“. Според органа криптовалутите имат потенциални ползи, но рисковете ги надвишават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *