По-бавен ръст на депозитите в банките

Над 54,6 млрд. лв. са депозитите в банките към края на декември, сочат данните на БНБ за влоговете на домакинствата, организациите и нефинансовите предприятия.

Запазва се тенденцията общият им размер да се увеличава, макар и с по-бавни темпове спрямо предишните месеци. Кредитите в края на годината са 49,4 млрд. лева.

Размерът на депозитите на домакинствата и нетърговските организации нараства с 4,2 на сто на годишна база. Прави впечатление, че броят на самите влогове намалява, докато натрупаните суми в тях се увеличават.

Точно обратна е тенденцията при нефинансовите предприятия – при тях броят на депозитите се увеличава, но сумата по тях намалява. Така в края на годината двата икономически сектора бележат общ размер на натрупаните депозити от 54,6 млрд. лева, което е с 2,8 на сто повече спрямо декември 2013-а година. През септември годишният ръст е бил 8 на сто.

При кредитите обобщената статистика показва общо намаляване на дължимите суми с повече от осем на сто на годишна база. За сравнение данните през септември са отчели 2% ръст.

Декември е месецът, в който започна изплащането на гарантираните влогове от Корпоративна търговска банка. Само около 2% от хората взеха парите си в брой, всички останали ги оставиха в банките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *