По-високите осигуровки няма да спрат сериозните чужди компании

Никоя сериозна чужда фирма няма да се откаже от инвестиция в България, защото осигурителните вноски са се вдигнали минимално, заяви председателят на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов.
„Като количество пари, които един инвеститор трябва да даде, увеличените осигуровки не правят почти никаква разлика. Да предположим примерно една чужда фирма тук със стотина човека, която има средно 1000 лв. заплата. 3 процента са 30 лв. на месец, на 100 човека – 3000 лв., а за година – 36 000 лв., което като цифра не е голямо. Лошото в случая е просто като знак“, каза Стефанов.
„Инвеститорите, естествено, обичат стабилност, така че ако има някакви противоречиви сигнали, естествено, биха били плашещи. Така че от тази гледна точка е по-добре осигуровките да не се променят. От друга страна, като парично измерение не мисля, че сериозна фирма не би дошла в България, защото се е вдигнал относително малък разход с някакъв относително малък процент.”
До края на годината чуждестранните инвестиции у нас могат да достигнат 2 млрд. евро, заяви още Стефанов. Химическата индустрия, строителството и недвижимите имоти и енергетиката са основните сектори, в които са направени инвестиции до момента.
 
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *